Valaki lelőtt egy kukázó medvét, egy másikat valószínűleg megmérgeztek

2021. július 28. - 15:56 | Régió

Medvetetemet találtak helyi lakosok szerdán reggel a gyetvai járásbeli Kisócsán (Dúbravy).

Valaki lelőtt egy kukázó medvét, egy másikat valószínűleg megmérgeztek
Így találtak rá a lelőtt medvére (Fotó: Lesy SR)

A Szlovák Erdészet hivatalos Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy az elpusztult medve kb. 130 kilogrammos volt, és a tetem miatt a helyszínre riasztották a rendőrséget, az Állami Természetvédelmet, valamint a helyileg illetékes erdészeket is.

Később az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy a szóban forgó medve halálát lőtt seb okozta. Az ügyet így orvvadászatként kezelik.

Az Állami Természetvédelem hangsúlyozza: minden jel - főként az, hogy a tetemet kukák közelében találták - arra utal, hogy a medve nem támadott meg senkit, tehát aki lelőtte, nem önvédelemből végzett vele.

Egy másikat megmérgezhettek

Aggasztó, hogy 24 órán belül ez már a második "medvehalál" Szlovákiában. Kedden a Murányi-fennsík Nemzeti Parkban turisták találtak rá egy elpusztult, 200 kilót nyomó medvehímre, melynek teteme csupán pár méterre a turistaösvénytől hevert. Azon az állaton nem találtak lőtt sebet, így biológiai mintákat vettek tőle, hogy megállapíthassák, mi okozta halálát.

Nem lehet kizárni, hogy a medvét valaki megmérgezte.

Ha a hatóság megtalálja a medvegyilkosságok egyelőre ismeretlen tetteseit, természet elleni bűncselekmény és orvvadászat miatt vonhatják őket felelősségre. Mindkettő esetén letöltendő szabadságvesztés várhat az elkövetőkre.

A barnamedve szlovákiai populációja növekszik, ezért a szakértők szerint a jövőben várhatóan növekedni fognak a gazdasági állatokra irányuló medvetámadások, és valószínűbbé válik a medve és az ember találkozása is. Nemrég Selmecbánya környékén egy üszőt tépett szét egy medve.

Korábban Suba Imrével, a Szlovák Vadászszövetség ügyvezető igazgatójával beszélgettünk arról, hogy a természetben mire kell odafigyelni egy medvével történő találkozáskor.

(TASR/parameter)