Valami bűzlik a Kis-Dunában, pusztulnak a halak is!

Vasárnap kezdett a Facebookon terjedni egy videó, mely arról tanúskodik, hogy valamivel beszennyezhették a Kis-Dunát Vereknyénél, mivel bűzlik és sok hal el is pusztult.

Valami bűzlik a Kis-Dunában, pusztulnak a halak is!
Archív felvétel - Fotó: TASR

A videó feltöltője szerint a vereknyei szennyvíztisztító engedhette bele a folyóba múlt szerdán a fekáliát, míg csütörtökön a reggeli órákban észlelték az első halpusztulást. "A mérések fekália előfordulását igazolták, mégpedig nagy mennyiségben" - fogalmaz, hozzátéve, hogy bűz terjed az érintett szakaszokon. A legnagyobb hullám szerinte csütörtökön és pénteken vonulhatott le, és az esetet jelentették a Környezetvédelmi Főfelügyelőségnek is.

A videóra reagálva a valószínű vízszennyezés kivizsgálását követeli a vereknyei polgármester, Martin Kuruc is. Felszólította a vereknyei szennyvíztisztító működtetőjét, a Pozsonyi Vízműveket, hogy azonnali hatállyal erősítse meg vagy cáfolja, tőlük származik-e a szennyeződés.

A vízművek erre közölte, hogy megvizsgálták a szennyvíztisztító közelében a vizet, de ott sem ők, sem a horgászok nem észleltek halpusztulást. Ján Pálffy szóvivő cáfolta, hogy fekáliát engedtek volna a Kis-Dunába.

A Környezetvédelmi Felügyelőség egyelőre nem reagált az ügyre.

(TASR)