Választás 2020: Egy applikáció segítségével igényelhető a külföldről szavazás

2019. november 19. - 19:41 | Belföld

A Slovensko.Digital Polgári Társulás ezúttal is létrehozott egy applikációt, melynek segítségével a választók igényelhetik a választói igazolvány kiadását vagy a postai úton történő szavazást. A cél, hogy minél egyszerűbben tudjanak szavazni azok, akik tartósan külföldön élnek vagy 2020. február 29-én nem az állandó lakhelyükön fognak tartózkodni.

Választás 2020: Egy applikáció segítségével igényelhető a külföldről szavazás
Illusztrációs felvétel (TASR)

„A belügyminisztériummal egyeztetve minden választás előtt elkészítjük ezt az applikációt, hogy minél egyszerűbben szavazhassanak a külföldön élők” - mondta Hana Benediktová, a polgári társulás tagja.

A kérvényt a navody.digital applikáció segítségével lehet kitölteni, csipes személyi igazolvány sem szükséges hozzá, elég egy egyszerű e-mailt küldeni. A személyi adatokat kell megadni és a postacímet, hogy hova küldjék a szavazólapokat. A címeket a polgári társulás és a Srdcom doma társulás önkéntesei ellenőrzik.

„A személyes adatokat nem használjuk fel, nem őrizzük meg, csak az e-mailben szerepelnek, amit a kérvényező továbbít az önkormányzatnak” - tette hozzá Ján Suchal, a Slovensko.Digital társulás tagja.

TASR