Választás 2022: Hegyétéről és Bacsfáról is elzavarták a Paraméter munkatársát

2022. október 29. - 19:26 | Régió

A szavazókörök némelyikében egyes bizottsági tagok nem túl barátságosak az újságírókkal szemben.

Választás 2022: Hegyétéről és Bacsfáról is elzavarták a Paraméter munkatársát
Fotó: Szinghoffer Mátyás (Illusztráció más településről)

Munkatársaink számos helyszínen megfordultak a nap folyamán, melyekről fotókkal, illetve néhány mondatban választási élő közvetítésünkben is beszámoltunk. Három különböző településen, három különböző munkatársunkat is azonban elutasítóan fogadták, noha a sajtó feladata, hogy tájékoztasson, és ebbe a képriport is beletartozik. A hidaskürti (Galántai járás) esetről már beszámoltunk, de két másik kollégánkat a Dunaszerdahelyi járásban is hasonló fogadtatás ért.

Bacsfán a választóhelyiségben fotósunk, Szinghoffer Mátyás közölte a bizottsággal, hogy a Paramétertől érkezett, és az általa készített fotók portálunkon jelennek majd meg. Hozzátette, felismerhető arcokat nem teszünk közzé, ha valaki nem szeretné, és természetesen a választásra érkezők személyi adatait sem. Ezután viszont alighogy elkezdett fotózni, ott termett mellette az egyik idősebb bizottsági tag, és arra utasította, hogy hagyja abba a fotózást és távozzon.

Másik kollégánk, Cséfalvay Á. András Hegyétén, a kultúrháznál kialakított szavazóhelyiségben (is) járt. Ott pedig a bizottság elnöke állította, hogy "választásokkor tilos a fotózás". Kollégánk hiába sorolta fel, hány helyen járt már a nap folyamán, az illetőt nem hatotta meg.

Ahogy korábban is megírtuk, visszatérő probléma, hogy választásokkor némely bizottsági tagok nem engedik/korlátozzák a sajtó munkatársainak a munkájuk végzését. Nyolc éve ezzel találkoztunk Alistálon és Bősön is. Tudni kell viszont, hogy a választóhelyiség nyilvános hely, a választási bizottság tagjai pedig közfeladatot látnak el, így semmi akadálya, hogy fényképeket készítsünk odabent. Ha valaki a választók közül kifejezetten nem szeretne szerepelni, ezt természetesen jelezheti kollégánknak.

(parameter)