A választási kampányra 3 millió eurót költhetnek az egyes politikai pártok

2023. június 4. - 18:46 | Belföld

Több párt már közzétette transzparens számláját a választási kampány finanszírozásával kapcsolatban. A számlaszámokat a Belügyminisztérium honlapján teszik közzé. A kampányra áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek a pártok.

A választási kampányra 3 millió eurót költhetnek az egyes politikai pártok
Illusztrációs felvétel (TASR)

A következő pártok transzparens számlája már elérhető: Hlas-SD, ĽSNS, KDH, Magyar Fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana, OĽANO és barátai, Republika, SaS, Sme rodina, Smer-SD, Szövetség, Progresívne Slovensko.

A pénzt a kampányra költő pártnak vagy koalíciónak külön számlán kell tartania. A transzparens számlára a párt kizárólag másik számláról történő átutalással helyezhet el pénzt. „Érvényes az is, hogy a politikai párt csak akkor fogadhat el pénzbeli adományt más személytől a transzparens fizetési számlájára, ha azt más számláról átutalással küldik” – figyelmeztet a Belügyminisztérium. Az adományozó félnek igazolnia kell, hogy ki a tulajdonosa annak a számlának, amelyről az adomány érkezett. Adomány legkésőbb a választási előtt 48 órával utalható.

Ha a pártnak készpénzben kell fizetnie valamiért, akkor ahhoz a transzparens számlájáról kell kivennie a pénzt. „A politikai párt azonban ilyen esetben köteles nyilvántartást vezetni ezen források felhasználásáról” – ismertette a Belügyminisztérium. A politikai pártnak legkésőbb a választást követő 30. napon zárójelentést kell készítenie a választási kampány költségeiről.

Az előrehozott parlamenti választásokra szeptember 30-án kerül sor. Boris Kollár, a parlament elnöke június 9-én hirdeti ki az időpontot. A választási kampány a kihirdetés napján kezdődik.

TASR