Választások 2020: A statisztikai hivatal mindkét tesztje sikeres volt

2020. február 20. - 19:26 | Belföld

A Szlovák Statisztikai Hivatala már kétszer is letesztelte a küszöbön álló parlamenti választásokkal összefüggésben a szavazatok összesítését és az eredmények feldolgozását. Mindkét teszt sikeres volt. Ezt Viera Hutt, a hivatal munkatársa közölte a TASR hírügynökséggel csütörtökön.

Választások 2020: A statisztikai hivatal mindkét tesztje sikeres volt
Illusztrációs felvétel (TASR)

Hutt emlékeztetett: a 2020-as parlamenti választásokkal összefüggésben elfogadott ütemterv értelmében a statisztikai hivatalnak legkésőbb 2020. február 25-ig el kell végeznie a szavazatok összesítésének és az eredmények feldolgozásának átfogó tesztelését.

A hivatal összesen három tesztet végez el. Az elsőre januárban, a másodikra februárban került sor. Az utolsó jövő hétre van betervezve. A tesztelést összesen 780 számítógép segítségével végzik el.

A tesztelések célja, hogy ellenőrizzék a szavazatok összesítését végző szervezeti egységek felkészültségét, illetve a technikai berendezések állapotát.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Összesen 25 politikai formáció verseng a szavazatokért. A választások összköltsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Összesen több mint négymillió választópolgár jogosult a szavazásra.

TASR