A választók 80 százaléka ugyanarra a pártra szavazna

Ha a parlamenti választásokat április elején tartották volna, a szavazók 78,7 százaléka ugyanarra a pártra voksolt volna, mint a március 5-i parlamenti választásokon.

A választók 80 százaléka ugyanarra a pártra szavazna
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az AKO ügynökség árpilis első hetében végzett felmérése arra kereste a választ, hogy a szavazók továbbra is azzal a párttal szimpatizálnak-e, amelyre egy hónappal ezelőtt szavaztak.

A közvélemény-kutatás 1000 válaszadójának 18,43 százaléka más pártot választott volna, 2,87 százalékuk pedig nem tudja, melyik pártra szavazott volna.

A Kotleba-féle ĽSNS szimpatizánsainak 93,8 százaléka kitart a szélsőjobboldali tömörülés mellett, a Smer-szimpatizánsok 91,1 százaléka ugyanúgy Ficoékra szavazott volna, az MKP esetében ez az arány 90,6 százalék, az SNS-nél 88, az SaS-nél 86,6, a Híd esetében pedig 84,3 százalék.

A bejutási küszöb megugrására képtelen KDH szavazói 81,1 százalékat tartotta volna meg, Boris Kollártól pedig minden negyedik választó elpártolt, eredeti szavazóik 72 százaléka voksolt volna a Sme rodinára.

Még rosszabbul járt a Matovič vezette OĽaNO-NOVA, amely csak szimpatizánsai 64,4 százalékát tudta megtartani, a felmérés legnagyobb vesztese azonban Radoslav Procházka pártja, a Sieť, amely szavazói 30 százalékát tudta csak megtartani.

A pártjuktól "elpártoló" választókat arról is megkérdezték, kihez vándoroltak volna át. Az SNS-től elpártoló szavazók inkább a Smerre, az SaS-re, az ĽSNS, vagy a Sme rodinára szavaztak volna. Kollár exválasztói az SaS-t vagy az ĽSNS-t választották volna, az SaS-t pedig az OĽaNO-NOVA, a Híd a Sieť és a KDH korábbi szimpatizánsai. Akik Procházkából ábrándultak ki, azok leginkább az OĽaNO-NOVA-t, a KDH-t, a Smert, vagy Kollárékat választották volna.

(tasr/para)