Vállalkozóként hol legyen a székhelyünk?

2021. október 19. - 14:25 | Külföld

Mindenképpen szükség van rá. Magyarországon a cégek, a gazdasági társaságok nem működhetnek bejegyzett székhely nélkül, ezért amikor vállalkozást indítunk, számolni kell ezzel is. Ennek a helyszínnek a feladata a hivatalos iratok őrzése, valamint a cégnek szánt küldeményeket, leveleket is ide kell címezni, tehát mintegy bejegyzett irodaként működik. Mindehhez szükség lesz egy cégtáblára is a helyszínen.

Vállalkozóként hol legyen a székhelyünk?

A székhely egy olyan ingatlan lehet, aminek tulajdonosai, esetleg szerződéses bérlői vagyunk. Fontos, hogy ez a helyszín nem lehet akármilyen terület, az ingatlannak meg kell felelnie a törvényi előírásoknak. A székhely mellett a telephely, illetve a fióktelep is az előbbiek szerint választható.

Ilyenkor adja magát a helyzet, hogy a vállalkozás székhelye az otthonunk legyen. Ennek viszont több hátránya is van, amit érdemes számításba venni, mielőtt ezt a megoldást választanánk. Az otthoni székhely ugyanis azt jelenti, hogy az adóhatóság mind a vállalkozás hivatalos iratait, mind a képviselőjét ezen a címen keresi majd. Amennyiben végrehajtásig jutna az ügy, akkor az ezen a címen található értéktárgyakat foglalják le, amivel szintén érdemes számolni. Lényeges, hogy a hivatalos leveleket ezen a címen át kell venni, ha a vállalkozás vezetője ezt nem teszi, és nincs meghatalmazott sem, aki átvehetné a leveleket, akkor pénzbírsággal kell számolni, illetve az adószám elvételével. Ez tehát azt jelenti, hogy minden nap elérhetőnek kell lenni ezen a címen, ami lássuk be, nehezen kivitelezhető. Ebben az esetben nyújt megoldást a Logosz székhelyszolgáltatása, amivel az előbbi problémákkal nem kell számolnunk.

Miben segít a székhelyszolgáltató?

A székhelyszolgáltatás lényege, hogy a szolgáltató havidíj fejében gondoskodik a vállalkozás székhellyel kapcsolatos kötelezettségeiről, így egyebek mellett biztosítja a levelek átvételét, a hivatalos iratok tárolását, vállalja a képviseletet a hatósági ellenőrzéskor, de a cégtábla és a bélyegző is a további elemekből álló csomag része.

(PR-cikk)