Vallomást akartak tenni a testőrök a vietnami emberrablás ügyében, de egyszeriben egyikük sem jelentkezett

2023. február 8. - 17:55 | Belföld

Az elrabolt vietnami állampolgár Szlovákia területén való jelenlétét még nem erősítették meg egyértelműen – közölte szerdán Rastislav Remeta pozsonyi kerületi ügyész, aki a bizonyítékok jelenlegi állását ismertette.

Vallomást akartak tenni a testőrök a vietnami emberrablás ügyében, de egyszeriben egyikük sem jelentkezett
Trinh Xuan Thanh (Archív - TASR)

Az ügyész szerdán a parlament védelmi bizottságának ülése után nyilatkozott, amelyen Maroš Žilinka főügyész is jelen volt. A bizottság elnöke, Juraj Krúpa (SaS) viszont egyértelmű bizonyítékokról beszél Németországra hivatkozva, a szlovákiai nyomozást eredménytelennek tartja.

"Nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az elrabolt vietnami állampolgár Szlovákia területén tartózkodott volna, hacsak nincs erről teljes bizonyosság. A gyanú továbbra is fennáll, de bizonyosság nincs" - szögezte le Remeta.

Hozzátette, kár, hogy az emberrablás ügyét nem vizsgálták azonnal Szlovákiában, amikor az állam tudomást szerzett róla. Nem állítja, hogy ez Kaliňák vagy bárki más hibája, de kiemelte, a forró nyom fontos tényező lett volna.

A szlovák fél jelenleg GPS- és kamerafelvételeket, valamint egyéb bizonyítékokat kér Németországtól, amelyek megerősíthetik a német ítéletből eredő gyanút. Az ügyész megerősítette, hogy az ügyben kihallgatták Robert Kaliňák akkori belügyminisztert, valamint rajta kívül még 61 személyt. Szerinte a Speciális Ügyészség által felügyelt korrupciógyanús vizsgálat további bizonyítékokat hozhat.

A főügyész ismét elhatárolódott azoktól a kijelentésektől, miszerint az ügyészség nem tesz semmit az ügy kapcsán. Egyelőre szerinte nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy szlovák állampolgárok tudatosan vettek részt az emberrablásban, ennek ellenére a gyanút tovább vizsgálják.

Žilinka megerősítette, hogy az ügyben érintett testőrök vallomást akartak tenni, de miután Žilinka nem sokkal hivatalba lépése után lesöpörte az asztalról az ügyet, senki sem vette fel velük a kapcsolatot – mutatott rá a Denník N.

A főügyész ugyanakkor elutasította, hogy a testőrök végül azért nem tettek vallomást, mert megfélemlítve érezték magukat.

A bizottság elnöke szerint "egyértelmű, kézzelfogható bizonyítékok léteznek Németországból", amelyek azt mutatják, hogy a vietnami állampolgárt Szlovákián keresztül rabolták el. "Két órán keresztül kértük a főügyészt és a kerületi ügyészt, hogy nyilatkozzanak erről. Két óra alatt csak a ködösítés, a kifogások és a kérdések elkerülése zajlott" – kommentálta Krúpa.

Az ügy előzményei:

  • Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és az ottani kommunista párt volt tisztviselőjét a gyanú szerint 2017 júliusában hurcolták Németországból Vietnamba. A férfi menedékjogért folyamodott Németországban, és a német hatóságok védelme alatt állt.
  • Németország a nemzetközi jog Vietnam általi megsértésének gyanújával indított eljárást, és vizsgálja az ún. szlovák nyomot, illetve azt a lehetőséget is, hogy a szlovák kormánygépet használták fel az emberrablásra.
  • A szlovák kormány különgépét 2017. július 26-án vette igénybe a vietnami nagykövetség, és fennállt a gyanú, hogy ezen csempészték ki a schengeni zónából Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót, akit hazájában bíróság elé akartak állítani. Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter volt az, aki 2017 nyarán fogadta a vietnami delegációt, és kölcsönadta számukra a szlovák kormány különgépét.
  • 2021 márciusában Maroš Žilinka főügyész azt állította, egyetlen bizonyíték sem létezik arra vonatkozóan, hogy a vietnamit Prágából Szlovákiába szállították. Ez volt az első olyan eset, amikor Žilinka menekült az újságírók kérdései elől, és a politikai szereplők is bírálták, amiért nem kaptak válaszokat.
  • Németországban közben 2022 őszétől már egy jogerős ítéletben is szerepel az útvonal Pozsonyon keresztül, ezt nem kérdőjelezik meg, hanem tényként kezelik.

(TASR/DenníkN)