Valósággá válhat a közvetlen vonatjárat Pozsony és Győr között

2022. november 29. - 16:58 | Régió

A szlovák közlekedésügyi minisztérium tárgyal a magyar féllel a két ország közti vasúti összeköttetés bővítésről.

Valósággá válhat a közvetlen vonatjárat Pozsony és Győr között
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Hospodárske noviny azt írja, 2023-ban valósággá válhat a közvetlen vonatjárat Pozsony és Győr között. „Az előzetes szándék az, hogy ezt a rezsimet jövő évben december 10-től lehessen elindítani, amikor változik a menetrend” – erősítette meg Miriama Švikruhová, a közlekedési tárca kommunikációs osztályának munkatársa.

Szerinte azonban az új csatlakozás konkrét formájáról még korai beszélni. A döntő szempont az lesz, hogy talál-e ehhez elegendő anyagi forrást mindkét állam.

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) pontosította, hogy két lehetséges megoldásról tárgyalnak a magyar féllel. Az első alternatíva, hogy a Szlovák Vasúttársaság a GySEV osztrák-magyar tulajdonú vasúttársasággal közösen működtetné a Pozsony-Újváros – Hegyeshalom vonalat, ez azonban még Győrt nem érintené.

A másik alternatíva szerint Pozsony és Győr között közvetlen vasútvonal működne, miközben az említett két társaság mellé harmadikként csatlakozna a magyar állami vasúttársaság, a MÁV START. Ennek eredményeképp átszállás nélkül lehetne eljutni Pozsonyból Győrbe.

A végső döntésről a két ország minisztériumi tisztségviselői döntenek.


(HNonline.sk)