Valószínűleg leghamarabb nyár végén kaphatják meg a vakcinát azok, akik nem tartoznak az előnyben részesített csoportokba

2021. január 15. - 20:42 | Belföld

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter a héten ismét hangsúlyozta, hogy csupán a vakcinák mennyisége miatt zajlik lassabb ütemben az oltás, a kapacitás ennél jóval nagyobb.

Valószínűleg leghamarabb nyár végén kaphatják meg a vakcinát azok, akik nem tartoznak az előnyben részesített csoportokba
Fotó: Cséfalvay Á. András / Paraméter (illusztráció)

„Győzni fogjuk az oltást, amint megérkeznek a vakcinák” – mondta szerdán a miniszterelnök. Az országban eddig 47 704 személy kapta meg az oltóanyagot.

A Denník N információi szerint eddig 133 500 vakcina érkezett az országba és 86 ezer adag egyelőre raktáron van. Ezek egy részét hamarosan azok kapják meg második adagként, akiket az elsők közt oltottak be december végén.

Január végéig összesen 208 ezer adagnak kellene megérkeznie. A minisztérium azt állítja, hogy még ebben a hónapban 125 ezer személyt tudnak beoltani, ehhez azonban gyorsítani kellene az oltás jelenlegi tempóján.

Marek Krajčí pénteken azt mondta, hogy azok a személyek, akik nem tartoznak egyik előnyben részesített csoportba sem, a vakcinát megközelítőleg nyár végén, illetve ősz elején kaphatják majd meg. Néhány héttel ezelőtt még húsvét környékére tették ezt az időpontot.

Jelenleg az egészségügyi alkalmazottak, valamint a szociális otthonokban és a létfontosságú infrastruktúrában dolgozók oltása zajlik.

Az egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy átértékelik az oltási stratégiát: hétfőtől (január 18.) elkezdik a szociális otthonokban élő nyugdíjasok oltását, ebben pedig mobil oltóegységek lesznek a segítségükre. Utánuk a 75 év feletti nyugdíjasok, valamint a 65 év feletti krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát. A létfontosságú infrastruktúrában dolgozókat várólistára teszik: őket akkor olthatják be, amikor felhasználatlan vakcinák maradnak ki, illetve valaki nem jelenik meg az oltásra kapott időponton. Azt azonban, hogy pontosan kik tartozhatnak a létfontosságú infrastruktúrába, a minisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra.


(DenníkN/para)