Valószínűleg nem ez az a luxus, mint amihez Bödör hozzászokott

2020. július 11. - 12:37 | Belföld

A luxushoz szokott nyitrai oligarcha az egészégügyi iskolai lánykollégiumból büntetés-végrehajtási intézetté alakított zsolnai börtönben várhatja meg, míg ítéletet hoznak a korrupciós ügyében.

Valószínűleg nem ez az a luxus, mint amihez Bödör hozzászokott
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Bíróság - felülírva a Specializált Büntetőbíróság vasárnapi határozatát - csütörtökön vizsgálati fogságba küldte a 42 éves nyitrai vállalkozót. Martin Bargela, az ügyben eljáró bírósági szenátus elnöke szerint példátlan méretű és kiterjedésű korrupciós mechanizmus részese volt Bödör és a másik gyanúsított.

Bödört pénzmosással - vagyis bűncselekményből származó pénz legalizációjával - gyanúsítják a rendőrök. A nyomozati irat alapján hozzá vándorolt az Agrárkifizetési Ügynökségnél korábban dolgozó korrupt vezetőktől származó pénz egy része. A március eleje óta kipattant Állattenyésztő (Dobytkár) fedőnevű ügyről van szó, ami arról szól, hogy befolyásos emberek uniós támogatásokat nyúlhattak le szervezett módon, és eddig 10 millió euró kenőpénzt azonosítottak be a rendőrök.

A Nový Čas most annak járt utána, hogy mihez kell hozzászoknia a luxusban élő nyitrai oligarchának a zsolnai börtönben. Norbert Bödör a családjával nemrég Dubajban járt, majd alighogy hazatértek onnét, már mentek is Horvátországba nyaralni. Itt érte Bödört a hír, hogy meggyanúsították az említett ügyben, majd azonnal összecsomagolt, és hazajött, hogy kihallgathassák. Visszautasítja a vádakat, és első fokon a Specializált Büntetőbíróság elrendelte, hogy szabadlábon védekezhet. A Legfelsőbb Bíróság döntése után viszont meghűlhetett benne a vér.

Monika Kacvinská, a börtönőrök testületének szóvivője szerint Bödör a börtönön belül részt vehet a havi terv szerinti kulturális-népművelési tevékenységben, előadásokon, beszélgetéseken, kvízjátékokban, tornákon és társasjátékokban. A börtönön belüli "szabadidejében" elmehet az börtönkönyvtárba vagy hallgathatja a rádiót. A szóvivő közlése szerint látogatót csak a büntetőjogi szervek vagy a bíróság beleegyezésével fogadhat.

Így néz ki a napirend a börtönön belül:
5.45 - ébresztő
5.45 - 6.25 - mosakodás, létszámellenőrzés
6.25 - 7.00 - reggeli, gyógyszerkiadás
7.00 - 11.15 - bírósági tárgyalások, munkavégzés, kimenő, látogatás, telefon, sporttevékenység, tanulás, stb.
11.15 - 12.30 - ebéd, gyógyszerkiadás
12.30 - 15.00 - bírósági tárgyalások, munkavégzés, kimenő, látogatás, telefon, sporttevékenység, tanulás, bevásárlás, orvosi vizsgálat stb.
15.00 - 16.30 - szabad tevékenység, kimenő, sporttevékenység, stb.
16.30 - 17.30 - vacsora, gyógyszerkiadás
17.30 - 19.00 - szabad tevékenység, munkavégzés, kimenő, sporttevékenység, stb.
19.00 - 19.25 - előkészületek a létszámellenőrzéshez
19.25 - 21.30 - szabad tevékenység
21.30 - 21.45 - mosakodás, alváshoz való előkészületek
21.45 - takarodó

Naponta háromszor kapnak enni, például ilyesmit:
Reggeli:
- kenyér, virsli, mustár, tea
- kenyér, halas kenő, tea
- kenyér, tojásos kenő, tea
- kakaó, vaj, kalács
Ebéd (példa):
- krumplileves, párolt káposzta, kása, főtt krumpli
- paradicsomleves tésztával
- tarhonya, gombás szójahús
- brokkolileves, gulyás, tészta
Vacsora (példa):
- sajtmártásos tészta, gyümölcs, tea
- spenótfőzelék, főtt krumpli, főtt tojás, gyümölcs, tea
zöldséges rizottó, gyümölcs, tea

(Nový Čas)