Valószínűleg sikeresen leszállt a Hajabusza-2 a Ryugu kisbolygóra

2019. február 22. - 11:28 | Tech

Valószínűleg sikeresen leszállt a Hajabusza-2 japán űrszonda a Ryugu kisbolygó felszínére - jelentette péntek hajnalban a japán űrhajózási és -kutatási hivatal.

Valószínűleg sikeresen leszállt a Hajabusza-2 a Ryugu kisbolygóra
Fotó: AP/JAXA

A hivatal olyan adatokat vett az űrszondától, amelyek arra utalnak, hogy a landolás sikeresen megtörtént közép-európai idő szerint csütörtök éjfél előtt nem sokkal.

A 900 méter átmérőjű Ryugu a hivatal közlése szerint mintegy 340 millió kilométerre van a Földtől. Az űrszonda megpróbál kőzet- és talajmintákat gyűjteni róla.

A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így többet megtudhatunk az élet keletkezéséről.

A pénteki mintagyűjtés az első a Hajabusza-2 számára tervezett három ilyen landolás közül.

A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt.

Az űrszonda szeptemberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott két kutatórobotot, október elején pedig egy további leszállóegységet. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

(MTI)

Címkék: Ryugu, Hajabusza