Valószínűleg szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a szlovák-cseh határon

2020. szeptember 17. - 11:57 | Belföld

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter úgy véli, szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a szlovák-cseh határon.

Valószínűleg szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek a szlovák-cseh határon
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Csehország péntektől a magas kockázatú országok listájára kerül. A konkrét intézkedésekről még mindig folyik az egyeztetés, tájékoztatott a miniszter a szerdai kormányülés előtt.

„Még mindig folyik a vita a technikai kivitelezésről" - mondta a miniszter. Megjegyezte, az ellenőrzés nem azt jelenti, hogy lezárják a határokat. Azt nem tudta megmondani, az ingázóknak fel kell-e mutatniuk a munkáltatói igazolást. Rámutatott, hogy a vonatkozó rendeletet Ján Mikas országos tiszti főorvos adja ki.

A közegészségügyi hivatal a közösségi hálón megerősítette, dolgoznak a határokkal kapcsolatos intézkedéseken. „Csütörtökön hozzuk nyilvánosságra a rendelet végleges szövegét" - jelentette be a közegészségügyi hivatal.

A miniszter válaszolt arra a kérdésre is, nem vezetnek-e káosz kialakulásához a járványügyi bizottság intézkedései, tekintettel az elmúlt napokban kialakult helyzetre, amikor a miniszterelnök felülbírálta a bizottság döntéseit. „Nem hiszem, hogy ebből káosz lenne, a járványügyi bizottság tanácsadó testület, és szerintem nagyon jó munkát végez" - válaszolta. Szerinte a szakértőket tisztelet illeti azért, hogy órákon át tárgyalnak a bizottsági üléseken, és az intézkedések bevezetésénél megpróbálják figyelembe venni az összes körülményt. „A tanácsadó testület azért van, hogy tanácsot adjon, a döntéshozatalban más testületek kompetensek" - zárta a tárcavezető.

(TASR)