Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca-oltás trombózist okoz a holland gyógyszerügynökség szerint 

2021. március 12. - 12:27 | Külföld

Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca vakcina okozta a trombózist annál a néhány embernél, akiknél a beoltás után észleltek vérrögképződést - közölte pénteken a holland gyógyszerügynökség (CBG), miután a dán kormány előző nap úgy döntött, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti az oltóanyag alkalmazását.

Valószínűtlen, hogy az AstraZeneca-oltás trombózist okoz a holland gyógyszerügynökség szerint 
Fotó: MTI – Rosta Tibor

Dániában és előtte Ausztriában is néhány esetben trombózisos eseteket jelentettek aznál, akiket előzőleg beoltottak, és haláleset is történt. Ausztria és több más európai ország ezért felfüggesztette az oltást egy bizonyos szállítmány vakcináival - Olaszország pedig egy másikéval -, Dánia azonban bejelentette, hogy egy ideig egyáltalán nem használja az AstraZeneca vakcináját. Később csatlakozott hozzá Norvégia és Izland.

A gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottság közölte, hogy Hollandiában, amely szintén kapott az elsőként Ausztriában talonba tett sorozatból - egy beoltott embernél vérrög keletkezett, azonban az eset nem volt súlyos, és kórházi kezelésre sem volt szükség.

A CBG leszögezte: a trombózis és a tüdőembólia nem tartozik az AstraZeneca oltóanyagának ismert mellékhatásai közé. Hozzátette: ammenyiben nagyszámú csoportokat oltanak be, nem zárható ki, hogy egy-egy esetben történik ilyenfajta megbetegedés. Az ügynökség ezért úgy döntött, hogy egyelőre nem javasolja az oltóanyag alkalmazásának felfüggesztését, azonban az esetet megtárgyalja az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA). és érdemi következtetések levonása után határoz majd.

Az országban eddig 264 ezer embert oltottak be a brit-svéd óriásvállalat vakcinájával. Ezt a fajta oltóanyagot Hollandiában elsősorban az egészségügyi dolgozóknak, a 60-64 év közötti korosztálynak, a Down-szindrómásoknak és a kórosan elhízott embereknek adják be.

Az AstraZeneca oltóanyagának ABV5300 jelű, egymillió dózis tartalmazó sorozatából, amelynek alkalmazását elsőként Ausztriában felfüggesztették, az EMA tájékoztatása szerint 17 uniós tagállamba szállítottak.

AstraZeneca-vakcinával az Európai Gazdasági Térség országaiban eddig hárommillió embert oltottak be, közülük 22 embernél jelentkezett tromboembólia.

MTI