„A válság megtanított bennünket arra, hogy senki nem tudja megvédeni magát” – Ferenc pápa virtuálisan mondott beszédet a pozsonyi GLOBSEC-en

2021. június 15. - 12:45 | Belföld

Kedden reggel elkezdődött a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencia Pozsonyban. Az értekezleten virtuálisan Ferenc pápa is jelen volt, aki videóüzenetet küldött a konferencia szervezőinek.

„A válság megtanított bennünket arra, hogy senki nem tudja megvédeni magát” – Ferenc pápa virtuálisan mondott beszédet a pozsonyi GLOBSEC-en

Ferenc pápa megköszönte a lehetőséget, hogy virtuálisan részt vehet a 16. GLOBSEC konferencián. Elismerését fejezte ki a szervezők és a vendégek felé, „amiért a pozsonyi fórum teret biztosít a pandémia utáni világ újraépítésével kapcsolatos párbeszédeknek”.

„A világjárvány arra kényszerített bennünket, hogy szembenézzünk több súlyos szociális, gazdasági, ökológiai és politikai problémával” – mondta, majd kiemelte a tisztán látás és a múlt őszinte értékelésének fontosságát, beleértve a rendszerbeli hibák elismerését.

Ferenc pápa beszédében kiemelte, fontos, hogy a pandémia sújtotta világ újraépítésének ne csak az legyen a célja, hogy az eddig meglévőt megújítsuk, hanem egyúttal kijavítsuk azokat a dolgokat, amelyek ezelőtt sem működtek.

„Ahhoz, hogy újra lábra tudjunk állni, arra van szükség, hogy szembenézzünk az okkal, hogy valójában miért is estünk el, és tudatosítsuk, hogy milyen mértékben voltunk felelősek ezért. Egy olyan világot látok, amely hagyta magát becsapni a haszonszerzésen alapuló biztonság hamis és arrongás érzetével”

– fogalmazott és kitért a gazdasági és a társadalmi élet egyenlőtlenségeire és az önzés formáira a világban, „ahol a népesség egy része birtokolja a vagyon nagy részét, és nem riadnak vissza attól, hogy az embereket és a forrásokat a saját javukra használják fel”.

A pápa rámutatott a környezetvédelem aktuális problémáira is. Hangsúlyozta, az emberek nem érdeklődnek kellőképp a környezetük iránt: „Megszoktuk, hogy tetszés szerint kihasználhatjuk és tönkretehetjük mindenki közös tulajdonát, amit tiszteletben kellene tartanunk, és éppen ezáltal ökológiai tartozást halmozunk fel, amelyet elsősorban a szegények és a jövő generációja fog törleszteni.”

Kiemelte, minden válság arra kényszerít bennünket, hogy válasszunk, a jobb vagy a rosszabb felé indulunk el.

„Sosem kerülünk ki a válságból pontosan olyannak, amilyenek előtte voltunk. Jobbak vagy rosszabbak leszünk, de sosem ugyanolyanok, mint azelőtt. A látottak és az átélt dolgok értékelése arra ösztönöz bennünket, hogy jobbak legyünk” – mondta és egyúttal figyelmeztetett, a krízis megtanított bennünket arra, hogy senki nem tudja megvédeni saját magát.

Ferenc pápa beszédének záró részében a cselekvés fontosságáról beszélt. „Ha nem lépünk, elszalasztjuk a lehetőségeket, amelyet a válság kínált nekünk” – emelte ki, majd hozzátette, fontos, hogy a helyreállítási modell célzott legyen. Megjegyezte, az ökológiai változásra is mindannyiunknak egyformán szüksége van.

Búcsúzóul elmondta, imádkozik, hogy az elkövetkező napok szakmai vitái hozzájáruljak egy olyan helyreállítási modellhez, amely inkluzívabb és fenntarthatóbb megoldásokat kínál.


(parameter)