Válságos szeptember van a szlovákiai szállásadók mögött

2020. november 25. - 08:15 | Belföld

35%-al kevesebb vendéget fogadtak a szlovákiai szállásadók 2020 szeptemberében, mint a tavalyi évben - derül ki a Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból.

Válságos szeptember van a szlovákiai szállásadók mögött
Fotó: TASR - illusztráció

A csökkenés elsősorban a külföldi vendégek távolmaradásának köszönhető, 2019 szeptemberéhez képest a külföldiek 66%-a "tűnt el" a szlovákiai idegenforgalomból.

A kevés vendégéjszakát főként a városi hotelek sínylik meg.

A szeptemberi krízishelyzet legkevésbé Zsolna megyét érintette, ahol a liptói és árvai régióban csupán 13,7%-os volt a vendégek számának csökkenése 2019 szeptemberéhez képest.

A hazai turisták aránya szeptemberben 78,9% volt. Az, hogy a külföldiek mennyire maradnak távol, az az adat is érzékelteti, hogy míg most szeptemberben 80 ezer vendégéjszakát töltöttek el Szlovákiában, addig ez a szám 2019-ben 237 ezer volt.

A járvány által az idegenforgalomban okozott krízishelyzetet szemlélteti, hogy 2020 első kilenc hónapjában hárommillió vendéget regisztráltak a szállásadók, ami 40%-os csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az összesítés szerint a hazai turisták száma 29%-al, a külföldi látogatók száma pedig 58%-al csökkent.

(TASR/parameter)