VÁLSÁGSTÁB: Bezárják az összes iskolát és óvodát, lezárják a repülőtereket, korlátozzák az üzletek nyitvatartását!

2020. március 12. - 13:44 | Belföld

Ismertek a válságstáb csütörtöki ülésén elfogadott megelőző jellegű biztonsági intézkedések a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Szlovákiában.

VÁLSÁGSTÁB: Bezárják az összes iskolát és óvodát, lezárják a repülőtereket, korlátozzák az üzletek nyitvatartását!
A válságstáb csütörtöki ülése (Fotó: TASR)

Elsőként Pozsony megye önkormányzata hozta nyilvánosságra a válságstáb által elfogadott biztonsági intézkedéseket, majd Peter Pellegrini leköszönő kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter ismertették a részleteket.

A válságstáb által elfogadott intézkedések a következők:

- az alapiskolák, a középiskolák, a főiskolák, az óvodák és az egyéb oktatási intézmények bezárása legalább 14 napra hétfőtől, az érettségit is elhalasztják
- bevezetik a határellenőrzéseket, és csak a nagyobb határátkelőhelyek fognak működni péntek reggel 7 órától
- lezárják Szlovákia mindhárom nemzetközi repülőterét pénteken reggel 7 órától
- kötelező otthoni karantén mindenkire vonatkozóan 14 napra, aki külföldről tér haza (nem csak a rizikós országokból), ez alól a munkába ingázók és a fuvarozók képeznek kivételt. A kötelező karantén megszegése esetén 1659 eurós büntetés jár, a belügyminisztérium a SIM-kártyák alapján ellenőrzi a külföldi tartózkodást
- a szociális és kulturális intézmények bezárása
- a bevásárlóközpontok korlátozott nyitvatartás szerint működhetnek (hétvégén csak élelmiszert, gyógyszereket és drogériai termékeket lehet vásárolni) - már a mostani hétvégétől.
- zárva lesznek a bárok, szórakozóhelyek, síközpontok, wellnessközpontok, edzőtermek, állatkertek, fürdők
- belföldi vonatjáratok a szünidei üzemidő szerint közlekednek

- korlátozzák a hivatalok nyitvatartását napi 3 órára

Az iskolákban és egyéb tanintézetekben hétfőtől (március 16.) legalább 14 napra felfüggesztik a tanítást. Erről Peter Pellegrini (Smer-SD) leköszönő államfő tájékoztatott a válságstáb csütörtöki ülését követően. Az ország valamennyi oktatási intézménye 14 napra zárva lesz hétfőtől számítva – függetlenül attól, hogy az elmúlt napokban már felfüggesztették-e a tanítást. Az érettségit az iskolabezárások miatt elhalasztják.

14 napra kötelesek otthoni karanténba mararni a külföldről érkező személyek - közölte Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter a központi válságstáb ülése után.

Szlovákia mindhárom nemzetközi repülőterét lezárják a koronavírus miatt. Bevezetik a határok ellenőrzését is. A nemzetközi busz- és vasúti járatok is leállnak – közölte Pellegrini.

"Jobb túlreagálni a helyzetet, mint alábecsülni" - jegyezte meg Pellegrini.

A belügyminiszter megemlítette azokat a szlovákiai munkavállalókat, akik a határ menti településeken, külföldön dolgoznak és naponta ingáznak.

Nekik azt javasolják, hogy kérjenek igazolást a munkaadójuktól a munkavállalásról. Rájuk nem vonatkozik sem a karantén, sem a beutazási tilalom.

Saková hozzátette, a határátkelőhelyeken igyekezni fognak úgy irányítani a forgalmat, hogy a munkába ingázókat részesítsék előnyben az átjutáskor, hogy időben megérkezhessenek a munkahelyükre.

A nemzetközi teherforgalmat továbbra is engedélyezik.

Pellegrini közölte, raktáron van több millió darab egyszeri használatos védőmaszk – ezeket ingyen fogják osztani az embereknek – és több ezer darab speciális szűrővel ellátott maszk.

Denisa Saková belügyminiszter közölte, péntektől korlátozzák a hivatalok nyitvatartásának idejét is napi 3 órára. Holnap reggel 7 órától az éjszakai bárok, szórakozóhelyek is bezárnak.

A belügyminiszter arra kérte a lakosokat, hogy csak akkor menjenek üzletekbe, ha valóban szükségük van valamire. Hétvégén kötelezően zárva lesznek a bevásárlóközpontok üzletei, csak az élelmiszerüzletek, a drogériák és a gyógyszertárak maradhatnak nyitva.

A gyermekmegőrzők és az edzőtermek is kötelezően zárva lesznek. Bezárják az összes aquaparkot, szabadidőparkot, továbbá a rekreációs központokat, a síközpontokat, a szórakozóhelyeket és a diszkókat is. Az éttermek és a hotelek nyitva maradnak.

A korlátozás minden esetben 14 napra vonatkozik – függetlenül attól, hogy már zárva voltak-e a napokban.

"Mindenki tartsa be a higiéniai előírásokat. Mossunk gyakran kezet, ne nyúljunk a szánkhoz, ne érintkezzünk tömegekkel. Nem kizárt, hogy abban az esetben, ha romlik a helyzet, sokkal szigorúbb szabályokat kell bevezetnünk, az embereken múlik, hogy ez bekövetkezik-e" - hangsúlyozta.

"Senki se szégyelljen maszkot hordani! Bár a nézők nem látják, több újságíró is maszkkal az arcán áll a kamerák mögött" - jelentette ki.

"Köszönöm mindenkinek, aki kiveszi a részét a betegek ellátásában. Sosem gondoltuk, hogy Szlovákiában ilyenre lesz szükség, az orvosok mégis nagyszerűen kezelik a helyzetet" - hangsúlyozta Pellegrini, majd hozzátette, nem igaz, hogy a kórházak nincsenek felkészülve. Azt is megjegyezte, hogy Matovičnak a bírálás helyett inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy egy új és jól működő kormányt állítson fel.

(TASR/tvnoviny.sk)