Válságterv készült a veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentésére

2020. február 20. - 15:49 | Tech

Válságtervet készítettek a veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentésére osztrák kutatók.

Válságterv készült a veszélyeztetett édesvízi ökoszisztémák megmentésére
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A folyók, tavak és vizes területek a fajokban leggazdagabb ökoszisztémák közé tartoznak. Ez a faji sokszínűség azonban drámai módon csökken, miközben hiányoznak az ennek megállítását célzó irányított intézkedések.

A BioScience című szaklapban ezért egy kutatócsoport, köztük Klement Tockner ökológus, az FWF tudományos alapítvány elnöke egy válságtervet mutatott be, melynek célja a vizek biológiai sokszínűségének védelme és helyreállítása.

Az édesvízi ökoszisztémák a Föld felszínének kevesebb mint egy százalékát borítják, mégis az összes faj több mint tíz százaléka és a gerinces fajok egyharmada ilyen területeken él. Ugyanakkor ezek az ökoszisztémák jelentik emberek milliárdjai életének alapját például az ivóvízellátás, a halállomány és a mezőgazdasági öntözés biztosítása révén.

A faji sokszínűség és az ökoszisztémák teljesítménye azonban erőteljesen fenyegetett: a vizes területek háromszor olyan gyorsan tűnnek el, mint az erdők, a biológiai sokszínűség visszaesése pedig kétszer olyan erőteljes az édesvizekben, mint a szárazföldön vagy a tengerekben.

"Az elmúlt négy évtizedben az édesvizek megafaunája, vagyis a 30 kilogramm feletti állatok 88 százaléka eltűnt"

- mondta el Trockner. A kardorrú tok (Psephurus gladius) kínai halfajt például éppen nemrég nyilvánították hivatalosan kihaltnak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján szereplő 30 ezer, édesvizektől függő fajnak a 27 százalékát fenyegeti a kihalás. Köztük van a teknősök mintegy 62 százaléka, az emlősök 42 százaléka és minden harmadik kétéltűfaj.

A tudósok a folyamat ellen hat fő intézkedést javasolnak: ide tartozik a folyók és patakok minimális vízszintjének biztosítása, a vízminőség javítása és a fontos élőhelyek védelmét és helyreállítását célzó intézkedések.

A szakértők szót emeltek a vizekben rejlő források fenntartható felhasználásáért, valamint a nem honos fajok behurcolása ellen is.

"Minden, általunk javasolt intézkedést valahol már alkalmaznak. A kihívás abban rejlik, hogy az ad hoc intézkedésektől olyan stratégiai megközelítésekre jussunk, melyek még nagyobb eredményeket hozhatnak"

- írták a kutatók.

(MTI)

Címkék: ökoszisztéma