VÁLTÓHAMISÍTÁS: A bíróság bűnösnek találta Kočnert és Ruskót – mindketten 19 évet kaptak!

2020. február 27. - 10:35 | Belföld

Csütörtökön megszületett az ítélet Markiza-váltók hamisítása, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében a bazini Speciális Büntetőbíróságon: a bíróság bűnösnek találta az ügy mindkét vádlottját, Marian Kočnert és Pavol Ruskót.

VÁLTÓHAMISÍTÁS: A bíróság bűnösnek találta Kočnert és Ruskót – mindketten 19 évet kaptak!
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A bíróság 19 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte mindkét vádlottat, Marian Kočnert és Pavol Ruskót is.

A büntetést mindkettőjüknek a legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Kočner emellett 10 ezer eurós pénzbeli büntetést is kapott.

A bíróság döntése egyelőre nem jogerős. Kočner és Rusko is fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Ezt az ügyvédjük, Marek Para közölte. Para nem tekinti megfelelőnek és méltányosnak az ítéletet. A bíróság döntéséről személyesen tájékoztatja ügyfeleit.

Marian Kočner Threema-alkalmazáson keresztüli kommunikációjának átirata és a SIS egykori tagja, Peter Tóth vallomása nagymértékben megerősítette a vádakat a Markíza-váltóinak meghamisítása és az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében – jelentette ki az ítélet indoklásában Emil Klemanič, a Speciális Büntetőbíróság szenátusának elnöke.

A bíróság úgy véli, a Threema-üzeneteket nem manipulálhatták, mert Peter Tóth nem ismerte azok tartalmát, és Kočner soha nem kifogásolta azok konkrét tartalmát.

Az ítélet 24 tárgyalási nap után született meg, a tárgyalás 2019 júliusában kezdődött. Az ügyész korábban 20 év töltendő börtönbüntetést javasolt Kočnernek és Ruskónak, előbbinek pedig további 300 ezer eurós büntetést szabott volna ki.

Miután lezárult a bizonyítási szakasz, a szenátus meghallgatta a záróbeszédeket, a vádlottak pedig az ítélethozatal előtt élhettek az utolsó szó jogával.

Kočner arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) tudott a váltók létezéséről, és egyúttal javasolta egy újabb tanú, Roman Osuský kihallgatását.

Rusko az utolsó szó jogán azt mondta, az ügy mögött egy amerikai összeesküvés áll, a média pedig csak az ügyész, valamint a Markíza ügyvédjének, Daniel Lipšicnek a véleményére volt kíváncsi. Rusko szerint a bíróság törvénytelenül jár el, ha nem vesz figyelembe további bizonyítékokat.

Mindkét vádlott kérte, hogy távozhasson a záróbeszédek elhangzása után, az ítélethirdetéskor nem voltak jelen a tárgyalóteremben.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

Kapcsolódó cikk:
VÁLTÓHAMISÍTÁS: Daniel Lipšic elégedett a bíróság döntésével


(TASR/para)