VÁLTÓHAMISÍTÁS: Daniel Lipšic elégedett a bíróság döntésével

2020. február 27. - 12:37 | Belföld

Daniel Lipšic, a Markíza televízió jogi képviselője nagyon elégedett a Speciális Büntetőbíróság döntésével.

VÁLTÓHAMISÍTÁS: Daniel Lipšic elégedett a bíróság döntésével
Fotó: TASR

Lipšic szerint a Marian Kočner és Pavol Rusko elleni ítélet helyes és méltányos. Ezt csütörtökön, az ítélethirdetés után mondta a sajtónak.

Az ügyvéd azt mondta, meglepte, hogy a vádlottak nem hallgatták meg az ítélethirdetést.

Mint ismert, csütörtökön megszületett az ítélet Markiza-váltók hamisítása, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében a bazini Speciális Büntetőbíróságon: a bíróság bűnösnek találta az ügy mindkét vádlottját, Marian Kočnert és Pavol Ruskót. A bíróság 19 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte mindkét vádlottat.

A büntetést mindkettőjüknek a legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Kočner emellett 10 ezer eurós pénzbeli büntetést is kapott.

A bíróság döntése egyelőre nem jogerős. Kočner és Rusko is fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. Ezt az ügyvédjük, Marek Para közölte. Para nem tekinti megfelelőnek és méltányosnak az ítéletet. A bíróság döntéséről személyesen tájékoztatja ügyfeleit.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.


(TASR)