VÁLTÓHAMISÍTÁS: Lipšic szerint Kočner volt az egész csalási ügy motorja

2020. február 12. - 17:08 | Belföld

Daniel Lipšic, aki a váltóhamisítási perben a Markíza jogi képviselője, szintén elmondhatta záróbeszédét szerdán, melyben leginkább Marian Kočner Threema applikációban folytatott kommunikációjára tért ki. Az ugyanis már korábban, a Kuciak-perben is kiderült, hogy az üzeneteket nem manipulálták, hitelt érdemlő a kommunikáció, amit Kočner folytatott többekkel.

VÁLTÓHAMISÍTÁS: Lipšic szerint Kočner volt az egész csalási ügy motorja
Daniel Lipšic (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
Šanta ügyész 20 év börtönt javasol Ruskónak és Kočnernek!

Lipšic emlékeztetett például Kočner és Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkár kommunikációjára. Lipšic szerint Kočner Jankovskán keresztül irányította Zuzana Maruniaková bírónőt, aki Kočner javára döntött az egyetlen első fokú civil perben, melynek tárgyát képezték a váltók, 8,3 millió euró értékben.

Megemlítette, hogy Kočner egy alkalommal azt kérdezte Jankovskától, hogy Maruniaková rendben van-e, mire azt a választ kapta, hogy egy kicsit megijedt, erre Kočner azt üzente, hogy tegye, amit tennie kell, különben Kuciak sorsára jut. Mindezt azon a napon, amikor a rendőrség megtalálta az újságíró holttestét.

Az ügyvéd rámutatott Kočner és Andrej Šabík ügyvéd kommunikációjára is, előbbi azt akarta tőle megtudni, mikor állították ki a jegyzőkönyvet a váltókról. Lipšic szerint pedig ez arra utal, hogy az értékpapír hamis, ugyanis a kérdésnek akkor van értelme, ha Kočner azt akarta megtudni, letelt-e már az a két év, ami alatt megállapítható a dokumentum kora a papír és a tinta vizsgálatával.

Lipšic figyelmeztetett, Rusko és Kočner jól kitervelte a dolgot, csakhogy az újságíró meggyilkolása ügyében indított nyomozás kapcsán drasztikusan megváltozott a helyzet. Az ügyvéd Ján Šanta záróbeszédéhez képest - aki szerint Rusko és Kočner ugyanolyan mértékben felelős a bűntényért - azt mondta, szerinte a váltóhamisítás ügyét jórészt Kočner szervezte, és az egész csalási ügy motorja volt.

(TASR)