VÁLTÓHAMISÍTÁS: Pavol Rusko a záróbeszédében az amerikai titkosszolgálatokról beszélt

2020. február 12. - 20:09 | Belföld

Pavol Rusko vádlott a váltóhamisítási ügy tárgyalásán mondott záróbeszédében az amerikai érdekekről, a titkosszolgálatokról és Ján Kuciak újságíró meggyilkolásáról is beszélt.

VÁLTÓHAMISÍTÁS: Pavol Rusko a záróbeszédében az amerikai titkosszolgálatokról beszélt
Fotó: TASR

„Azt hiszik, hogy ha Szlovákiában vannak az orosz titkosszolgálatok képviselői, akkor az amerikaiak nincsenek itt? És vajon mit tesznek ezek az amerikaiak, ha az fenyegeti az államuk legnagyobb zászlóshajóját, hogy 70 millió eurót kell fizetnie?”

– tette fel a kérdést a Markíza volt igazgatója, aki már hétfőn (február 10.) is utalt egy amerikai összeesküvésre. Úgy véli, ezt az a tény is alátámasztja, hogy Marian Kočner vádlott felkerült egy amerikai szankciós listára.

A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak Pavol Rusko szerint még ma is élhetne, ha 2016-ban nem robbant volna ki a váltóhamisítási ügy. Meggyőződése, hogy ebben az esetben nem emeltek volna vádat ellene a volt üzleti partnere, Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében sem.

Pavol Rusko úgy véli, a „médialincselésnek” köszönhetően el fogják ítélni őt. Ebben az esetben fellebbezni fog a Legfelsőbb Bírósághoz.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa szerdán lezárta a bizonyítási eljárást a váltóhamisítási ügyben. Az ügyész Marian K. és Pavol Rusko vádlottak számára 20 év börtönbüntetés kiszabását javasolta.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol R. vádlottak, miután megegyeztek Štefan Á. vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol R.-t a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

TASR