Váltóhamisítás: Rusko megint lóg és még feltételei is vannak!

2019. december 2. - 10:58 | Belföld

Daniel Lipšic az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) egészségügyi részlegének álláspontjára hivatkozva a tárgyaláson leszögezte, hogy Pavol Rusko élete és egészsége sem forog kockán, ha részt vesz a váltóhamisítási ügyben folytatandó tárgyalásán. Ezt azután közölte, hogy Rusko ismét nem jelent meg a tárgyaláson.

Váltóhamisítás: Rusko megint lóg és még feltételei is vannak!
Marian Kočner Pavol Ruskóval ellentétben megjelent a tárgyaláson (Fotó: TASR)

Pavol Rusko mostani távolmaradását kórházi kezelésével indokolta, visszautasítja, hogy szimulálna. Lipšic szavaira reagálva a védelem azt kérte, hogy Rusko egészségi állapotát vizsgálja meg egy független fél.

Rusko egyébként levele mellé csatolt egy beleegyezést, hogy a tárgyalást a távollétében is lefolytathatják, ugyanakkor megjegyezte, hogy "ez a beleegyezés kikényszerített, és mindig is a félelem és nyomásgyakorlás terhe alatt kikényszerített beleegyezés marad".

A beleegyezése feltétele az volt, hogy távollétében nem hallgatják ki a szakértőket, akik a hamisnak tartott váltókat vizsgálták. Levelében azt írta, hogy azért egyezett bele mégis a távollétében való tárgyalásba, mert attól tart, hogy a bíróság helyt ad Ján Šanta ügyész kérelmének, hogy helyezzék őt vizsgálati fogságba. A másik vádlott, Marian Kočner egyébként már ott ül tavaly nyár óta.

Šanta erre reagálva közölte, hogy a vádlott nem szabhat feltételeket a tekintetben, hogy a bíróság mit végezhet el, és mit nem, majd ismételten Rusko előzetes letartóztatását javasolta, mivel szerinte az, amit a vádlott csinál, a bíróság pszichológiai zsarolása.

A bíróság ezután az iratanyagok felolvasásával folytatta a tárgyalást.

(TASR)