VÁLTÓHAMISÍTÁS: Šanta ügyész 20 év börtönt javasol Ruskónak és Kočnernek!

2020. február 12. - 12:17 | Belföld

Ján Šanta ügyész záróbeszédében 20 év letöltendő börtönbüntetést javasolt Pavol Ruskóra és Marian Kočnerre, a váltóhamisítási per két vádlottjára.

VÁLTÓHAMISÍTÁS: Šanta ügyész 20 év börtönt javasol Ruskónak és Kočnernek!
Fotó: TASR

Az ügyész szerint a szlovákiai kriminalisztika területén példátlan méretű bűntényről van szó. Emlékeztet arra, hogy a váltóhamisítás bűntényét végrehajtották, ugyanis 8,3 millió euró értékben első fokon a bíróság is helyt adott Kočner keresetének. Összesen viszont 69 millió eurónyi váltót állítottak ki.

Hozzátette, mindkét vádlott különösen súlyos bűntényt követett el, Rusko nem mellesleg ebben kihasználta, hogy egykor a Markíza statutáriusa volt, tehát aláírásával láthatta el a cég dokumentumait. A bűntény elkövetésekor, vélhetően 2016-ban viszont már nem töltötte be ezt a funkcióját, ám ezt felhasználta, hogy törvénytelenül meggazdagodjanak. E súlyosbító körülmények miatt a kiszabható börtönbüntetés szerinte a harmadával nő, és így eléri a 25 évet.

Ezt követően az ügyész közölte, azt javasolja a bíróságnak, ismerje el bűnösként a két vádlottat és ítélje őket 20 év szabadságvesztésre pénzeszköz és értékpapír hamisításáért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért - mivel teljes mértékben nem sikerült végrehajtaniuk a bűntényt.

Mindkettejükre ugyanolyan súlyos börtönbüntetést javasolt, mivel szavai szerint ugyanolyan arányban vettek részt a bűntény elkövetésében. Kočnert tartja értelmi szerzőnek, ám szerinte Rusko aktív részvétele, elhivatottsága és hűsége nélkül nem sikerült volna. Leszögezte, mindketten szándékosan, koordináltak, közös megegyezés útján cselekedtek, annak érdekében, hogy a Markíza tulajdonosától pénzt szerezhessenek.

Megjegyezte, emellett pénzbüntetést is javasol számukra. Ugyanakkor mivel szavai szerint Rusko vagyontalan, "Kočner eltartottja", az esetében ez nem jöhet számításba, de

Kočnernél 300 ezer eurós pénzbírságot javasol, amennyiben pedig ennek térítését megpróbálná meghiúsítani, további 3 év börtönt.

Az ügyész a záróbeszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy Rusko és Kočner esetében nem számíthat enyhítő körülménynek, hogy büntetlen előéletűek.

(Denník N/SME/TASR)