Változás jöhet az ingatlanárak terén még az idei évben

2022. május 29. - 19:59 | Belföld

A rohamosan emelkedő szlovákiai ingatlanárak az idei év elején nem okoztak különösebb meglepetést. Továbbra is hiány van a lakásokból az ingatlanpiacon, az érdeklődés viszont annál nagyobb. A jelzáloghitelek kamatainak emelkedése azonban csökkentheti a keresletet, ezáltal pedig mérséklődhet az ingatlanárak emelkedése is.

Változás jöhet az ingatlanárak terén még az idei évben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a héten közölt statisztikája szerint 2022 első negyedévében éves szinten 23,3 százalékkal nőttek az ingatlanárak Szlovákiában.

Viktor Obtulovič, a FinGO.sk elemzője szerint nem meglepőek a Nemzeti Bank legfrissebb adatai, hiszen azon túl, hogy a kereslet egyre csak nőtt, a kínálat csökkent, és közbeszólt a magas infláció is.

Marián Búlik, az OVB Allfinanz szakértője megjegyezte, bár a jelzáloghitelek kamatai fokozatosan emelkedtek, március végéig még lehetőségük volt az ügyfeleknek igencsak kedvező kamatot rögzíteni. Az év második negyedévében azonban minden bizonnyal csökkenni fog az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt, a kamatok ugyanis tovább emelkednek.

Az ingatlanárak nem emelkedhetnek kétszámjegyű mértékben a végtelenségig – figyelmeztet Obtulovič. "A jelzáloghitelek drágulása bizonyos ügyfélcsoportok esetében csökkenti a vásárlóképességet, ez pedig néhány hónapon belül az ingatlanárak stabilizálódásához vezethet, különösen a fővárosban, de más attraktív megyei városokban is" – vélekedett.

Kevésbé jó hír ugyanakkor, hogy a közeljövőben nem számíthatunk az ingatlanárak csökkenésére, a kereslet ugyanis többszörösen meghaladja a kínálatot.


(TASR)