Változások a Dunamente TDM -nél: Párkány ment, Érsekújvár jött

2021. április 21. - 12:25 | Régió

A Dunamente TDM (turisztikai desztináció menedzsment) szervezete több város és önkormányzat összefogásával igyekszik a Duna folyó mentén kialakítani és fejleszteni az útvonalakat és szálláshelyeket a kirándulók számára. Komárom vezető szerepet vállal ebben és a jelenlegi változások, illetve nehézségek ellenére is igyekszik pozitívan tekinteni a jövőbe.

Változások a Dunamente TDM -nél: Párkány ment, Érsekújvár jött
Fotó: Hupka Adrián - illusztráció

A járványhelyzet miatt nehéz időkkel néz szembe a szervezet, mindemellett Párkány városa kilépett, ezzel veszélyeztetve annak lehetőségét, hogy állami támogatásban részesüljön a csoportosulás.

Annak érdekében, hogy nagyobb összegeket fordítsanak a környező városok és területek turisztikai fejlesztésére, a törvény alapján 2020. december 31-ig a szervezetnek fel kellett mutatnia 100 000 vendégéjszakát, amit a látogatók a területen töltöttek el.

Sajnos Párkány távozásával, ezt nem tudták volna teljesíteni, azonban Érsekújvár belépése lehetővé tette az igényelt számok elérését.

„Érsekújvár belépett, azonban senki sem számolt még akkor a koronavŕussal és azzal, hogy a turizmus nagy mértékben visszaesik. Viszont ennek ellenére teljesítettük a követelményt“

- nyilatkozta Duka Gábor, a Dunamente TDM igazgatója. A határidőt eltolták a járványhelyzet miatt, azonban Érsekújvár segítségével még az eredeti időpontig sikerült felmutatni az eredményt.

Klein Otokár, Érsekújvár polgármestere hozzátette, hogy nagyon jól jön a segítség a turisztika fejlesztésében.

„Érsekújvár városának csatlakozása nagy öröm számunkra természetesen. Ilyen módon nagyobb eséllyel jutunk hozzá támogatásokhoz, amiket közösen szeretnénk kihasználni turisztika fejlesztésére, új létesítményekre, bicikliutakra“

- mondta Klein.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere elnökként tevékenykedik a szervezetben, elmondása szerint a koronavírus megváltoztatta a lakosok kirándulási szokásait, illetve alátámasztotta mennyire fontos Érsekújvár csatlakozása, hiszen így sikerül hozzájutni az állami támogatáshoz, ami közel 60 000 euró is lehet.

„Mi jelen pillanatban – több önkormányzat és vállalkozás - azt szeretnénk, hogy regionális szinten fogalmazzuk meg turizmusunkat, többen érkezzenek ide és hosszabb időt töltsenek itt, illetve minél több szolgáltatást használjanak ki“

- tette hozzá Keszegh. A komáromi polgármester ezen kívül elmondta, hogy az elsődleges célok a kerékpáros és vízi turizmus fejlesztése, illetve egy dunai kilátó létrehozása. Ezt megerősítette Duka Gábor is.

„Ebben a válságos időszakban sem alusszuk csipkerózsika álmát. Szeretnénk előkelő helyen lenni a kerékpár desztinációk között. Minden kerékpáros pihenőn legyen pad, asztal, szemetes, kerékpáros szervizállvány, információs tábla és kérvény“

- pontosította a Dunamente TDM igazgatója.

(Hupka Adrián)