Változások jöhetnek a vezetéknevekkel kapcsolatban, a házastársak mindkettejük nevét viselhetnék

2024. március 30. - 16:15 | Belföld

Az ellenzéki PS klub parlamenti képviselői azt javasolják, hogy a házasságot kötő személyek közös vezetéknevet választhassanak, amely mindkét házastárs vezetéknevéből áll. Azt is szeretnék jogszabályba foglalni, hogy a nők nemzetiségüktől függetlenül szlovák végződés nélküli vezetéknevet választhassanak. Ez következik a keresztnévről és vezetéknévről szóló törvény benyújtott módosításából. A tervezet egyéb változtatásokat is tartalmaz.

Változások jöhetnek a vezetéknevekkel kapcsolatban, a házastársak mindkettejük nevét viselhetnék
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„A gyakorlatból adódó problémák és hátrányok kiküszöbölését célozza a keresztnév- és vezetéknévtörvény, valamint a kapcsolódó egyéb szabályozások javasolt módosítása” – nyilatkozták.

A módosító javaslat szerint a házastársakat például Peter Drábik Lehotskýnak és Soňa Drábik Lehotskának lehetne nevezni, gyermekeik pedig a közös vezetéknevet Drábik Lehotský/Drábik Lehotskát viselhetnék. „A hatályos jogszabályok szerint a jegyespár kijelentheti, hogy egyikük vezetékneve a közös vezetéknevük lesz, és egyikük egyben megtartja korábbi vezetéknevét” – emlékeztettek.

A képviselők azt akarják, hogy azok a gyerekek, akik szülei nincsenek összeházasodva, mindkét szülő vezetéknevét viseljék. Jelenleg egy gyermek csak az egyik szülő vezetéknevét viselheti. Ezt azzal indolkoják, hogy azzal, hogy egyre többen vállalnak házasság nélkül gyermeket, az igények is megváltoztak.

A javasolt módosítás 2024. szeptember 1-től lenne hatályos.

TASR