Változások lesznek a középiskolai felvételiben Szlovákiában

2021. december 27. - 09:59 | Belföld

Az oktatásügyi törvény módosítása számos változtatással jár, egyrészt a középiskolai felvételik terén - erről számolt be Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Változások lesznek a középiskolai felvételiben Szlovákiában
Fotó: oktatásügyi minisztérium

Gröhling kifejtette, hogy az alapiskolás diák két klasszikus felvételi pályázatot nyújthat be és kettőt olyan középiskolába, ahol tehetségvizsgát igényelnek. Meg kell határoznia az iskolák sorrendjét is, végül pedig oda nyer felvételt, amelyben teljesítette a felvételit és amely egyúttal az első a sorrendben.

A törvény új foglalkozásokat is meghatároz, köztük az iskolai digitális koordinátor vagy az iskolai egészségügyi nővér. "Bevezetőként már most is mintegy 300 digitális koordinátor dolgozik az iskolákban, akik a dolgozók és a diákok digitális készségeinek fejlesztéséért felelnek, képzik őket a igitális technológiák használata, illetve az oktatási folyamatba történő beiktatása terén" - közölte.

Fontos változást jelentenek a miniszter szerint a tanácsadói rendszer módosításai, melybe különféle diagnosztikai eljárások kerülnek be, melyek ezáltal közérthetőbbé és könnyebben elérhetővé válnak a diákok és szüleik számára. Ezt a reformot azonban csak 2023-tól vezetik be.

(TASR)