Változhatnak az orvosi receptek, eltűnne róluk a konkrét gyógyszer márkaneve

2021. augusztus 18. - 09:59 | Belföld

A jövőben eltűnnének a gyógyszerek konkrét márkanevei a receptekről, melyekre az orvosok csak a hatóanyagot írhatnák fel.

Változhatnak az orvosi receptek, eltűnne róluk a konkrét gyógyszer márkaneve
Fotó: TASR - illusztráció

Többek között ezt is tartalmazza az egészségügyi minisztérium módosító javaslata, amelyet a jelenleg hatályos gyógyszertörvényhez fűzött. A törvénymódosítás jelenleg a tárcaközi egyeztetés fázisában van - tehát a tervezett változást a különböző minisztériumok véleményezik.

A jelenlegi gyakorlathoz képest nincs szó nagy újításról, mivel az általános orvosi recept 2011 decembere óta működik Szlovákiában. Az orvosok azóta használják a recepteken a hatóanyag nevét, és indokolt esetben feltüntethetik a javasolt, konkrét gyógyszer márkanevét is.

"Tíz évvel a generikus receptek bevezetése után ez a gyógyszerfelírási mód kellő mértékben elterjedt, így feleslegesnek tartjuk a recepteken a gyógyszer nevének feltüntetését"

- áll az egészségügyi tárca javaslatában.

Generikus gyógyszernek hívják azokat a gyógyszereket, amelyeket azután gyárthatóak, hogy az eredeti "innovatív" gyógyszer szabadalmi ideje lejárt. Az innovatív gyógyszereket a szabadalmi idő alatt csak a fejlesztő cég gyárthatja. Ha viszont a szabadalmi idő lejár, bárki létrehozhat generikus, vagyis utángyártott gyógyszereket, amelyek pontos másolatai az eredetinek, hiszen ugyanaz a hatóanyaguk. Ettől fogva ugyanaz a gyógyszer többféle márkanéven is forgalomban lehet.

A páciensek az orvosuktól és gyógyszerészüktől is felvilágosítást kérhetnek a felírt gyógyszerek alternatíváiról, illetve azok áráról.

(TASR/parameter)