Változik a magyar-szlovák határ, de mindenki nyugodjon le…!

2018. augusztus 1. - 13:38 | Külföld

Megváltozik a magyar-szlovák határ vonala az Ipoly medrének szabályozása, valamint a Somoskőújfalu önkormányzata által a határon átnyúlva épített szennyvízcsatorna miatt – írja a Portfolio a Magyar Közlönyre hivatkozva. 

Változik a magyar-szlovák határ, de mindenki nyugodjon le…!
Fotó: MTI

A módosítás célja, hogy rendezzék a magyarországi Somoskőújfalu önkormányzata által létesített szennyvízcsatornának az államhatáron átnyúlva történt megépítésével keletkezett helyzetet, és megteremtsék a feltételeket az érintett földterületek hasznosításához - áll a Magyarország és a Szlovák Köztársaság között az államhatárról szóló Szerződés kihirdetéséről szóló 2018. évi LI. törvényben.

Az államhatár Ipoly határfolyó medrének szabályozása következtében beálló módosulása Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségét; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségét érinti.

A változások következtében a Szlovák Köztársaság államterületének összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei Magyarországhoz kerülnek.

Ezzel egy időben Magyarország államterületének ugyanekkora, összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei a Szlovák Köztársasághoz kerülnek, az itt található ingatlanokkal és egyéb építményekkel, berendezésekkel, valamint növényzettel.

A magyar-szlovák határ legutóbb 1997-ben módosult az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozása következtében.


VIAPortfolio