Változik Szlovákia idegenrendészeti politikája

A parlament kedden 83 szavazattal elfogadta a külföldiek itt-tartózkodásáról szóló törvénymódosítást, amely összhangban van a 2016-os európai iránymutatással.

Változik Szlovákia idegenrendészeti politikája
Fotó: TASR

A Belügyminisztérium által előterjesztett módosítás értelmében változnak a külföldiek 90 napnál hosszabb itt-tartózkodásának feltételei. A jogszabály meghatározza azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak a jogait is, akik kutatás, tanulás, szakmai felkészülés vagy az Európai Önkéntes Szolgálat keretében teljesített szolgálat végett érkeznek az országba, kutatók esetében a családtagok jogait is.

Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter elmondta: alapvetően az európai szabályozás átvételéről van szó, amelynek a célja, hogy a tudományos szakemberek és a diákok könnyebben léphessenek be az országba, továbbá hogy egyszerűsítsék a diák- és kutató-csereprogramok lebonyolítását Európán belül, elhárítva az adminisztratív akadályokat.

A külföldi egyetemi hallgatóknak, a kutatóknak és családtagjaiknak a jövőben például nem kell majd újra kérvényezniük Szlovákiában az ideiglenes, egy évnél nem hosszabb itt-tartózkodást, ha más EU-tagállamban már szereztek tartózkodási engedélyt.

A külföldi diákok, akik egy EU-tagállamban fejezik be a tanulmányaikat, illetve a külföldi kutatók a kutatómunkájuk elvégzése után még további kilenc hónapig az adott tagállamban maradhatnak, hogy munkát szerezhessenek, vagy vállalkozni kezdhessenek. „Szlovákia így képzett munkaerőhöz juthat” – áll a törvénymódosítás szövegében.

A módosítás értelmében ugyanakkor a külföldi állampolgároknak már nem engedélyezik korlátlan ideig, hanem csak öt évig az állandó itt-tartózkodást a megfelelő jogi feltételek teljesülése nélkül.


TASR/para