Változnak a helyi fejlesztési illetékre vonatkozó szabályok, jóváhagyták a Híd javaslatát

2016. december 7. - 14:57 | Belföld

Az eredeti javaslatot még az előző Fico-kormány hagyta jóvá, de csak idén novemberben lépett hatályba. 

Változnak a helyi fejlesztési illetékre vonatkozó szabályok, jóváhagyták a Híd javaslatát
Gál Gábor (Fotó: TASR)

Gál Gábor, Peter Antal és Vörös Péter közös beterjesztésének lényege, hogy a helyi önkormányzatok által beszedett fejlesztési illeték nem vonatkozik majd a lakóházak hőszigetelésére, illetve az épületek karbantartására.

Az aktuális módosításhoz csatoltak további indítványokat is. Gál például maga javasolta, hogy szüntessék meg a fejlesztési illeték fizetése alóli mentességet a 150 négyzetméternél kisebb családi házak esetében, az effajta mentességet ugyanis diszkriminatívnak tartja. főleg a lakóházakkal szemben.

További javaslata szerint az illeték nem vonatkozik majd a sportolási célú építményekre, mint például sportcsarnokra, jégcsarnokokra vagy stadionokra.

Bastrnák Tibor olyan módosítványt terjesztett be, hogy az illeték ne érintse az üvegházakat sem bizonyos nagyságig, amivel a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások helyzetén könnyítenének.

A beterjesztők szerint a most jóváhagyott javaslat kiegyensúlyozottabb, és a helyi önkormányzatok számára is használhatóbb.

Gál Gábor a jóváhagyását követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a javaslattal az embereknek, és nem ingatlanfejlesztőknek, illetve lobbicsoportoknak akartak segíteni.

(TASR/para)