Változott a korhatár, már a 35 éven felülieket is olthatják Pfizerrel és Modernával

2021. május 12. - 14:08 | Belföld

Azt követően, hogy Szlovákiában leállították az első oltást az AstraZenecával, az egészségügyi minisztérium módosította a korhatárt, így már a 35 év felettiek is kaphatnak Pfizert vagy Modernát.

Változott a korhatár, már a 35 éven felülieket is olthatják Pfizerrel és Modernával
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelentette be szerdán délután, és már az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) jelentkezési oldalán is feltüntették, ahol az emberek bejelentkezhetnek a váróba.

Ez alapján a Pfizert és a Modernát a krónikus betegeknek és a 35 év felettieknek szánják, míg a 16 és 17 év közöttieket szintén Pfizerrel olthatják be.

Az oldal szerint a 18 és 34 év közötti korosztálynál még az AstraZeneca van feltüntetve, a vakcinával viszont leállították az első oltást.

Lengvarský szerdán délelőtt megerősítette, hogy főként azért állították le az oltást az AstraZenecával, mert tartalékolni kell a második adagra. Tehát akit AstraZenecával oltottak be először, az másodszor is azt fog kapni, viszont akinek ezen a héten erre a vakcinára lett volna időpontja, annak Pfizert adnak.

Az egészségügyi miniszter szerint vélhetően júniustól elkezdik az oltást a Szputnyik V-vel is. „Aláírt beleegyezéssel rendelkezünk a használatra, a befizetést követően pedig a vakcinák a tulajdonunkká válnak” – tette hozzá Lengvarský. Jelenleg az oltás logisztikai részét intézik, ami a miniszter szerint néhány hetet vehet igénybe. Szlovákia jelenleg 200 ezer orosz vakcinával rendelkezik, és a 18 és 60 év közöttieket olthatják be vele. A felhasználásért az állam vállalja a felelősséget.


(DenníkN/para)