Változtak a határátlépés szabályai a Szlovákiába érkezők számára

2022. február 4. - 09:01 | Belföld

Azok, akik átestek a Covid-19-en, ugyanolyan feltételekkel léphetnek be Szlovákia területére, mint az oltottak. Mától nem kell házi karanténba vonulniuk sem a gyógyultaknak, sem a teljesen beoltottaknak, de félévente egyszer regisztrálniuk kell az eHranica rendszerbe. Ez a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletéből következik.

Változtak a határátlépés szabályai a Szlovákiába érkezők számára
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Azoknak az oltatlan személyeknek, akik Szlovákiába érkeznek, továbbra is karanténba kell vonulniuk, de ha nincsenek tüneteik, tíz nap helyett már öt nap után elhagyhatják a vesztegzárat.

Ezt akkor is megtehetik, ha negatív PCR tesztet produkálnak, a PCR tesztelést közvetlenül a beutazásuk után igényelhetik. Daša Račková, az ÚVZ szóvivője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mivel rendkívüli mértékben nő a pozitív esetek száma, nem lesz könnyű ésszerű időn belül időpontot szerezni PCR szűrővizsgálatra. Hozzátette: az oltatlanoknak továbbra is regisztrálniuk kell az eHranica rendszerébe minden egyes alkalommal, amikor Szlovákiába érkeznek. A diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkezők mentesülnek a karantén alól.

A rendelet értelmében mától megszűnt az omikron variáns miatt kockázatosnak ítélt országok listája, eltörlik az ezen országokból érkező személyekre vonatkozó különleges feltételeket is. Ha valaki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába, nem fognak tőle PCR tesztet kérni.

(TASR)