Változtatási tilalmat rendelt el a győri polgármester a város négy pontján

2020. május 13. - 12:22 | Régió

Változtatási tilalmat rendelt Dézsi Csaba András polgármester Győr négy pontján, felülvizsgálják a megyeszékhely városrendezési tervét is, mert "élhetetlen" lakóövezetek alakultak ki az elmúlt években.

Változtatási tilalmat rendelt el a győri polgármester a város négy pontján
Fotó: AP

Dézsi Csaba András szerda sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "az eddigi városrendezési terv nem a lakók, hanem a vállalkozói érdeket" szolgálta. Sok helyen túlépítették a várost, élhetetlen lakóövezetek jöttek létre, nincs hozzájuk megfelelő közlekedési kapcsolat és elegendő parkoló, a keskeny utak pedig nem teszik lehetővé járda vagy kerékpárút kiépítését - mondta a polgármester.

A változtatási tilalom érvényes az Orgona utca és a Kálvária utca sarkán lévő területre, a Széchenyi-hídtól az Iparcsatornáig terjedő részre, a szabadhegyi városrész sorházas fejlesztési területére és a Marcal-tó északi területére.

Hozzátette, hogy "az ingatlanfejlesztők minden négyzetméterből profitot termeltek, így nem jutott hely a közösségi célú területeknek, intézményeknek vagy zöldterületeknek". A családi házas övezetekbe kis területekre hatszász-nyolcszáz lakásos épületeket "zsúfoltak be".

"Döbbenetes, hogy ezek a házak megépülhettek, ennek a korszaknak vége Győrben, ezt nem fogjuk megengedni" - mondta Dézsi Csaba András.

A polgármester célként fogalmazta meg: a város úgy fejlődjön, hogy az új beruházások élhetők és zöldek legyenek, valamint a városban élők érdekeit szolgálják, ezért a változtatási tilalmon túl a városrendezési tervet is felülvizsgálják. "Nem szabad folytatni a város kiemelt fontosságú zöldövezeti vagy folyóparti területein azt a természetrablást, amelyre az elmúlt időszakból sok példa van" - mondta.

"Elvárom, hogy a felügyeleti szervek és a különböző hatóságok (...) a városfejlesztés normális, élhető ütemét képviseljék a túlzsúfolt közlekedési és parkolási problémákat okozó fejlesztésekkel szemben" - jelentette ki a győri polgármester.


MTI