Változtatna a miniszter, veszélybe kerülhet a csallóközi gazdák versenyképessége

2021. február 3. - 17:08 | Belföld

A mezőgazdasági minisztérium azt fontolgatja, hogy a nagygazdák rovására mostantól inkább a kisebbeket támogatná. Ha a szaktárca ilyen értelmű tervezetére rábólintanak  Brüsszelben, akkor a közepes vagy annál nagyobb területen gazdálkodók tízezernyi, sőt százezernyi eurótól esnek el. Simon Zsolt, az agrártárca korábbi vezetője attól tart, hogy ez a lépés csökkentené a csallóközi gazdák versenyképességét.

Változtatna a miniszter, veszélybe kerülhet a csallóközi gazdák versenyképessége
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Ján Mičovský, a minisztérium irányítója azt mondja, hogy a mezőgazdasági kistermelőket szeretné helyzetbe hozni, és ennek érdekében bevezetnék az átcsoportosítással nyújtható (redisztributív) dotációt. Ez az jelenti, hogy az összesen 35 millió eurós költségvetésű úgynevezett területalapú támogatások a kevesebb hektáron gazdálkodókat részesítené előnyben, a kisgazdák - akik a termelésben elenyésző hányadban vesznek részt - arányaiban jelentősen nagyobb szubvencióhoz jutnának.

Az agrárszektorban vállalkozók joggal érezhetik úgy, hogy kész tények elé lettek állítva, hiszen erről a kérdésről a tárca nem folytatott le érdemi szakmai vitát. De ez a hozzáállás ismerős lehetett a gazdáknak, hiszen tavaly is a derült égből jött a minisztérium kezdeményezése, hogy az úgynevezett közvetlen támogatásokat lefaragnák, azaz a területi alapon juttatott automatikus támogatások - azaz az EU-s támogatáspolitika I. pillérének, a főleg élelmiszert előállító ágazatok - kárára több menne a pályázati alapú támogatásokra – az unió 2. pillérére. Erről az egészről aztán a miniszter lemondott, miután szembesült a kérdésben érintettek masszív tiltakozásával.

Most itt ez az új helyzet, de még nem tudni, pontosan milyen paraméterek mellett valósulna meg a kistermelőket előnyben részesítő redisztributív kifizetések rendszere, Mičovský erről még nem óhajtott nyilatkozni. "Ez egy olyan tétel lesz, ami támogatásban részesíti a kisgazdákat, akik a számunkra szükséges árukat állítják elő. Hogy például

ne kelljen fokhagymát behoznunk Kínából" - nyilatkozta az agrártárca vezetője a polnoinfo.sk szakportálnak.

Simon Zsolt viszont úgy véli, ez az átcsoportosításos támogatási rendszer csökkentené a csallóközi gazdák versenyképességét. A korábbi mezőgazdasági miniszter elmondta, amúgy is fokozatosan zsugorodik a területalapú támogatás mértéke: míg 2019-ben ez az összeg elérte a hektáronkénti 140 eurót, 2020-ra 18 százalékos csökkenést tapasztalhattunk, és most, ha ezt az említett tervet Mičovský keresztül viszi, akkor

a közepes vagy nagyobb területen gazdálkodók dotációja 95 euróra süllyedhet. Ez azt jelentené, hogy az említett célcsoport két esztendő alatt 30 %-kal kevesebb forráshoz férhetne hozzá, ami súlyosan veszélyeztetné az élelmiszert előállító gazdálkodók versenyképességét.

Simon szerint azonban nem csak ez okozna gondot.

Ha a kistermelők számára lejtene a pálya, akkor automatikusan megnövekszik azon kisgazdák száma, akik beállnak a sorba a megnövelt összegű támogatásért. Ez jelentős adminisztratív terhet jelentene a kifizető ügynökségeknek, amelyek így is alul vannak dimenzionálva. A kisgazdák - akik közül jelenleg vagy 13 ezren folyamodtak támogatásért - 120 ezer hektárra igényeltek pénzt, ami az ország mezőgazdasági területének mintegy 6 százalékát jelenti. A megváltozott körülmények között nem lehet kizárni, hogy megduplázódik a kérvényezők száma, ami kétségessé teszi azt, hogy képes lesz-e az ügynökség időben elintézni a rá háruló adminisztratív feladatokat.

Arról nem is beszélve, sorolja Simon az új elképzelés hátulütőit, hogy az említett 95 eurós támogatás mellett már nem lesz érdemes minden esetben betartani a szigorú környezetvédelmi és mezőgazdasági szabályokat. Beláthatatlan következményekkel járna, ha valaki például az előírt trágyázási vagy permetezési eljárásokat kicselezve próbálna meg spórolni, esetleg a nagyobb terméshozam reményében inkább génmódosított növényekkel kísérletezne.

A drasztikus támogatásmegvonás akár a közepes gazdák csődjéhez is vezethetne. és a cégek ezután a pénzügyi csoportok. illetve a tőkeerős külföldi, "dán“ gazdák kezére kerülhetnek. A Magyar Fórum pártot irányító exminiszter úgy véli, nem viszi előbbre az ügyet az sem, hogy a tervezett intézkedést nem előzte meg semmilyen hatástanulmány, így pontosan nem lehetünk tisztában a következményekkel sem.

(sp)