A vályog csodája: építkezzen természetes anyagokból!

2022. július 14. - 08:40

Milyen anyagokból érdemes ma nekiállni egy építkezésnek? Egyre nagyobb az igény arra, hogy természetes és környezetbarát építőanyagokból készüljenek az otthonok. Ilyen a most reneszánszát élő vályog is. Hosszú időn keresztül alkalmazták a házépítések során és megfelelő kezek között igazi csodát lehet vele művelni.

A vályog csodája: építkezzen természetes anyagokból!

Építkezzen természetes alapanyagok felhasználásával!

Az építőipar az utóbbi században az egyik legártalmasabb iparággá változott, így a környezetrombolásnak és a természetben történő negatív változásoknak is egyik fontos okozója. Azonban vásárlóként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne járuljunk hozzá a további környezetszennyezéshez.

Otthonunk építéséhez válasszunk olyan természetes építőanyagokat, amelyekkel nem terheljük a környezetet. Ilyen fenntartható és környezetbarát építőanyagokat találhatunk a Naturica Group építőanyagainak választékában is. Tartozzon Ön is a tudatos építkezők közé és vegye figyelembe ezt a szempontot is mielőtt vásárolna!

Mi az a vályog és mire használhatjuk?

A vályog, mint alapanyag nagyon régóta ismert és használt. Egyaránt jelenthet építőanyagot és egy bizonyos talajtípust is. Az építkezésre alkalmas verziója egy úgynevezett termett talajból származó alapanyag. Ebben jelentős mennyiségben vannak jelen a különböző agyagásványok, illetve iszap, homok és kavics keveréke alkotja.

A klasszikus értelemben vett vályogház egy olyan építmény, amelynek mind a teherhordó, mind a válaszfalai ennek az anyagnak a felhasználásával készülnek. Ezeken túl a vályog alkalmas arra is, hogy akár a vakolatot, a padozatokat, de még tüzelőberendezést is készíthetünk belőle.

Mivel jól formázható, ezért boltívek és boltozatok kialakítására is alkalmas, remek hőszigetelő képessége miatt is előszeretettel alkalmazták. Ma már tudományosan bizonyított, hogy ezek a szerkezetek alkalmasak a hőszigetelő teljesítmény növelésére, illetve hangszigetelő képességük, valamint hőtároló kapacitásuk és páraáteresztő képességük is kiváló.

A vályog felhasználása az épületszerkezetben

Vályogházat építhetünk úgy is, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek. Ez azt jelenti, hogy megfelelő szilárdságú aljzattal kell rendelkeznie, illetve vízszintes fal- és padlószigetelést kell készíteni.

Egy új építkezés alkalmával ezeknek a kivitelezése egyszerű, azonban egy meglévő, eredetileg vízszigetelés nélkül tervezett vályogháznál érdemes ennek kialakításával számolnunk. Figyeljünk oda a csapadékvédelemre, illetve arra, hogy kialakítsunk egy páraáteresztő padlórendszert.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy vályogház kialakításánál az a legfontosabb, hogy megfelelő “csizmája” és jó “kalapja” legyen a háznak. Ha ezek adottak, akkor akár az alulról, akár a felülről jövő nedvesség ellen a szerkezet védve van.

Azonban nagyon fontos, hogy a falak és a lábazat védettsége megfelelően legyen kialakítva. Nemcsak a felszínen összegyűlő csapadéktól, hanem a talaj természetes nedvességétől is óvnunk kell azt.

(PR-cikk)