A Vámbérybe a diákok 80%-a, a Kodályba mintegy fele tér vissza Dunaszerdahelyen

2020. május 27. - 09:15 | Régió

Júniustól újraindul a tanítás az alapiskolák első öt évfolyamában, illetve újra fogadják a gyerekeket az óvodák.

A Vámbérybe a diákok 80%-a, a Kodályba mintegy fele tér vissza Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András, ill. Paraméter-archív

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Dunaszerdahelyen a Szabó Gyula Alapiskolába az 1-5. évfolyamos diákoknak hozzávetőlegesen a 60-70%-a térhet vissza, ami közel 400 diákból hozzávetőlegesen 280-290-et jelent.

Kiderült, hogy ez az arány iskolánként változó, nem is kicsit. Az előzetes adatok szerint a Vámbéry Ármin Alapiskolába térhet vissza aránylag a legtöbb diák. Masszi János igazgató érdeklődésünkre arról számolt be, hogy náluk a diákok szüleinek mintegy 80%-a jelezte, hogy gyermekük az iskolapadban fejezheti be a tanévet. Ez ott szintén 270 és 300 közti létszámot jelent.

Az érintett 16 osztályból 15 csoportot alakítanak ki, ez azt jelenti, az azonban csak az ötödik évfolyamban jelent változást, ott három osztályt vonnak össze kettőbe. Az igazgató elmondta, erre azért is van szükség, a felső tagozatból a diákok java (6-9. évfolyam) otthon marad, és a pedagógusoknak őket is kell tanítaniuk online.

Elárulta azt is, hogy a testhőmérséklet mérését az iskolában nem a bejáratnál készülnek megoldani, hogy a reggeli érkezéskor ne alakuljanak ki sorok, hanem azt az osztályfőnökök végzik majd el az egyes diákok osztályai előtt.

Beszélt arról is, hogy ugyan egyelőre nincsenek kialakítva az erre vonatkozó előírások, várakozásaik szerint azonban megtarthatják a tervezett nyári táborokat bizonyos feltételekkel.

A Kodály Zoltán Alapiskolában a diákok 45-50%-a ülhet vissza az iskolapadba az igazgató, Ibolya Olivér elmondása szerint. Az első öt évfolyamba járó mintegy 200 diákból 86-an – pontosított az igazgató.

Szavai szerint aránylag nincsenek nagy eltérések az egyes évfolyamok között, de az elmondható, hogy az elsősök közt a legmagasabb, míg a másodikosok közt a legalacsonyabb ez az arány.

Az előírások szerint 9 óra engedélyezett az iskolák nyitvatartására, az igazgatók pedig abban egyeztek meg, hogy 7.15-től 16.15-ig tartanak majd nyitva. Ez már értelemszerűen a napközit is magába foglalja. A tanítás 8:00-kor kezdődik, az 1-4. évfolyam számára napi 4 tanítási óra, az 5. évfolyam számára napi 5 tanítási óra lesz megtartva. A júniusi hónapban ideiglenes órarend szerint oktatnak majd. A tanítási órákon elsősorban az egyes tantárgyak törzsanyagával, ismétlésével és elmélyítésével fogunk foglalkozni. Az órákon tervezett oktatás folyik, az online tanítás során átvett tananyag gyakorlása. Feleltetés, dolgozatírás nem lesz. Ha az időjárás engedi, a tanulók minden nap min. egy tanítási órát az iskolaudvaron fognak tölteni. Az iskolában elvégzett feladatokat az otthon maradt tanulók a nap folyamán később kapják meg – áll az útmutatóban, ami megtaláható például a Vámbéry weboldalán.

További előírás, hogy a szülő a diákot csak az iskola bejáratáig kísérheti, az iskola épületébe nem léphet be. Amennyiben a gyermeknél COVID-19 re utaló tünetek vagy beigazolódott fertőzés merül fel, a szülő azonnal köteles ezt jelenteni az osztályfőnöknek és az iskola igazgatójának. A gyermekek fertőzésmentességét bizonyító, a szülő által aláírt becsületbeli nyilatkozatot a diákoknak az iskolába érkezés első napján kell bevinni. Amennyiben tanulónál a nap folyamán az iskolában mutatkoznak a COVID-19 tünetei, a szülő azonnal értesítve lesz, és a tanuló a szülő érkezéséig el lesz különítve.

A diákoknál két darab szájmaszk és egy csomag papírzsebkendő kell legyen minden nap. Az osztályban és az iskola udvarán nem lesz kötelező a szájmaszk használata. Az osztályon kívül, az iskola épületében viszont igen.

A polgármesternél érdeklődtünk az óvodák nyitásáról. Hájos Zoltán közölte, hogy várhatóan e téren csütörtökön rendelkeznek majd végleges létszámokkal, azt viszont elmondta, hogy az előzetes adatok alapján várhatóan a gyerekek 60-70%-a tér vissza az oviba június hónapban.

„Összesen 830 óvodásunk van, 40 csoportba szétosztva, a csoportonkénti 15 fős létszámkorlátozásból kifolyólag tehát 600 gyermeket tudunk fogadni. Mivel 60-70%-os az érdeklődés, ez bőven belefér” – szögezte le. Hozzátette, júniusban a higiéniai is biztonsági előírásokat szem előtt tartva kinyithat a városi bölcsőde is.

(SzT)