Vámos települések találkozója – először Felsővámoson

2018. augusztus 11. - 22:18 | Régió

Az érkezőket a dunaszerdahelyi járásbeli község határában történelmi egyenruhában szolgálatot teljesítő vámosok fogadták és vámolták meg.

Vámos települések találkozója – először Felsővámoson
Lelkes Vince felvételei - további képekért kattints!

A három érintett országból – Magyarország, Románia és Szlovákia – a Csallóközbe utazó közel négyszáz résztvevőt Puss András polgármester üdvözölte, majd Hám Péter elnök (Vámosgyörk) vázolta fel a 2007-ben alakult Vámos Települések Szövetségének tizenegyéves tevékenységét és az eddigi tíz találkozó eseménysorozatát.

A nemzetközi összejövetelen tiszteletét tette Bugár Béla, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke, a HÍD párt elnöke, aki szerint “a vámos települések országhatárokon átnyúló együttműködése és összefogása a hivatásos politikusok számára is példamutató lehetne”.

A meghívottak között voltak Szlovákia és Magyarország legmagasabb szintű és rangú adó- és vámhatóságainak vezető munkatársai.

Az ünnepi nagygyűlésen a felsővámosi önkormányzat a Község Díszpolgára címet adományozta Oláh Ödön nyugalmazott pedagógusnak, köztisztségviselőnek, továbbá okirattal köszönte meg munkáját az 1989-es rendszerváltás óta eltelt időszak alatt a község polgármesteri pozícióját betöltő két funkcionáriusának – Bugár Aladárnak és Zalka Edének – munkáját.

A kulturális program a magyarországi Pénzügyőr Zenekar felvezetésével vette kezdetét, színpadra léptek a vámos települések folklórcsoportjai, énekesei és táncosai. Az esti órákban a Szikora Robi vezette R-GO együttes szórakoztatta a közönséget.

A Szövetség tagtelepülései:

Szlovákiából: Vámos (Mýto pod Ďumbierom), Vámosbalog (Veľký Blh), Vámoslucska (Lúčky), Felsővámos (Horné Mýto), Vámosladány (Mýtne Ludany), Vámosfalva (Mýtna);
Magyarországról: Sajóvámos, Vámosújfalu, Vámosatya, Vámosszabadi, Vámosmikula, Vámosgyörk, Vámospércs, Vámosoroszi, Somogyváros, Nemesvámos, Vámoscsalád;
Romániából: Vámosudvarhely (Odrihei), Vámosgálfalva (Ganesti).

(lv)