Van, ahol visszautasították Kaliňák tűzoltókocsiját

A belügyminiszter már több mint 500 község önkéntes testületének adományozott tűzoltókocsit.

Van, ahol visszautasították Kaliňák tűzoltókocsiját
Fotó: archív

Ezek a modern kocsik rendelkeznek a tűzoltáshoz, de például árvíz elleni védelemhez szükséges eszközökkel, szivattyúkkal is.

Ugyanakkor nem mindenhol lelkesednek az ötletért. A Markíza híradója számolt be róla, hogy az eperjesi járásban található Somosújfalu (Drienovská Nová Ves) polgármestere például visszautasította azt, mivel elmondása szerint nincs pénzük a fenntartására.

Robert Kaliňák már korábban is elmondta, hogy a kocsik 5 évig még a belügyminisztérium tulajdonában maradnak, míg a települések tulajdonképpen bérbe kapják őket. Ez azt jelenti, hogy még a biztosítást is a belügy fizeti utánuk. Azt követően pedig automatikusan kerülnek át az önkormányzatok tulajdonába.

A mintegy 750 lakosú kelet-szlovákiai település polgármestere, Ján Brozman a televíziónak elmondta, hogy ugyan vannak önkéntes tűzoltóik, de nem rendelkeznek a tűzoltókocsi tárolására alkalmas garázzsal vagy szertárral. Emellett pénzbe kerül a szerviz és a karbantartás is, amire közlése szerint nincs forrásuk.

A polgármester kijelentette, hogy felesleges pénzkidobásnak tartja ezeket a tűzoltókocsikat, ehelyett szerinte inkább a hivatásos tűzoltókat kellene technikailag megerősíteni, mivel az egyes bevetéseknél az önkéntesek csak segítik az ő munkájukat.

A belügyminiszter ugyanakkor már korábban is beszélt arról, hogy éppen azért kapnak ilyen modern eszközöket az önkéntes testületek, mert egységeik sokszor hamarabb odaérnek egy-egy helyszínre, mint a járási központokból vagy kisvárosi állomásokból útnak induló professzionális társaik.

TVnoviny.sk/para