Van, aki szerint Matovič csomagja egyet jelent a pokolba vezető úttal – sok mindenben egyetért a koalíciós és a parlamenten kívüli párt

2022. május 22. - 16:25 | Belföld

Az inflációellenes csomagnak célzottnak és gyorsnak kell lennie, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter javaslata viszont nem ilyen – jelentette ki Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának a vezetője a TA3 V politike című műsorának vasárnapi adásában. Kijelentésével Denisa Saková (független) ellenzéki képviselő is egyetért.

Van, aki szerint Matovič csomagja egyet jelent a pokolba vezető úttal – sok mindenben egyetért a koalíciós és a parlamenten kívüli párt
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Viskupič sajnálja, hogy Matovič is az úgynevezett csomagok politikáját folytatja, szerinte ez egyet jelent a pokolba vezető úttal. Szerinte fontos a családoknak nyújtott támogatás, de a helyzethez mérten kell segíteni. „Most már ott segítenek, ahol nem szükséges. Az anyukáknak nincs szükségük újabb szociális csomagra. Arra van szükségük, hogy a gyerekeket óvodába adhassák, és elmehessenek dolgozni. Nem elég az újabb csomag és támogatás” – nyomatékosította.

Hozzátette: Szlovákia éveken keresztül a csomagok rendszerét folytatta, ami nem hatékony. „Egyértelműen segíteni kell, de célzottan és úgy, hogy ne rombolja le az államháztartást, a megemelt adók pedig ne tegyék tönkre a gazdaságot” – hangsúlyozta. Szerinte az SaS nem szavazhat a javaslat mellett, mert túl sokba kerül, és nem ott nyújt segítséget, ahol szükség van rá.

Denisa Saková szerint a szakértők már tavaly is bírálták az intézkedéseket, amiket Matovič javasolt. Hozzátette: ők is kimondták, hogy a legsebezhetőbb csoportokon kell segíteni, tehát a nyugdíjasokon és az alacsony jövedelmű családokon, ezt viszont a javasolt csomag nem tartalmazza. Saková szerint az inflációellenes csomag nem tartalmazza a gyerek nélküli vagy a felnőtt gyermekkel rendelkező családok megsegítését sem.

Viskupič szerint van értelme az adóbónusz és a gyerekek után járó pótlékok növelésének, de mindezt ésszerű keretek közt kell tenni. Szerinte hazugság, hogy az SaS későn tesz javaslatokat. Saková hozzátette, hogy a parlamenten kívüli Hlas az elmúlt fél évben vázolta a javasolt megoldásokat, de a koalíció lesöpörte azokat az asztalról.

Az SaS az orosz kőolaj megadóztatását sem támogatja. Amennyiben a javaslat a második olvasatba kerül, Viskupič szerint a párt módosító javaslatot nyújt be. Azt akarják, hogy a kőolajból származó adót más adók csökkentésére használják fel.

Viskupič és Saková is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy „sötét koalíció” van alakulóban, azt követően, hogy Matovič a ĽSNS képviselőivel tárgyalt. Mindkettőjüket megrémíti, hogy mit kérhet a ĽSNS azért, hogy támogassa a csomagot. A két képviselő továbbá abban is egyetért, hogy nem kellene Ukrajnának ajándékozni a vadászgépeinket, amíg nem érkezik helyettük megfelelő pótlás.

Az SaS nem akarja előre kinyilatkoztatni, hogy kit zárna ki a választások utáni együttműködésből. Viskupič szerint nem lehet mindenkit egyértelműen kizárni. Saková szerint a Hlas egyelőre a ĽSNS-vel és az OĽaNO-val való együttműködést zárja ki, a többi pártról nem nyilatkozott.


TASR/para