Van, ami annyira ukrán, amennyire a Csallóköz szlovák. Boris Kollár nem kommentál mindent

2020. május 11. - 13:11 | Belföld

A parlament elnökével készített interjút a DenníkN portál, amelyik lapnak Boris Kollár beszélt a Csallóközről, Magyarországról és Orbán Viktorról is.

Van, ami annyira ukrán, amennyire a Csallóköz szlovák. Boris Kollár nem kommentál mindent
Fotó: tasr

A parlamenti választásokat követően a házelnöki tisztségben Boris Kollár váltotta az oroszbarát SNS-es Andrej Dankot. A Sme rodina elnöke nem érzi úgy, hogy Moszkva fenyegetést jelentene Szlovákia számára. "De ha Szergej Szkripal ügyére kíváncsi" - aki ellen 2018-ban az angliai Salisbury városában merényletet követtek el idegméreg-hatóanyaggal - "nagy hiba volt, hogy akkor nem hívtuk vissza az oroszországi nagykövetünket, ahogy azt elvárta tőlünk Nyugat-Európa is".

És hogy mi a véleménye a parlament elnökének a Krím Ukrajnától való elcsatolásáról? "Krím annyira ukrán, amennyire Koszovó szerb és a Csallóköz szlovák." - véli Kollár. Azt viszont nem tudja megmondani a pártelnök, Vlagyimír Putyin diktátor-e. "Oroszország nem érdekelt sosem olyan szempontból, hogy a politikai rendszerével foglalkozzak, vagy azzal, hogy ott diktatúra van-e vagy sem. Azt látom, hogy választásokat tartanak ott, és az emberek túlnyomó többsége Putyinra szavaz." És azt is látja, hogy ott az embereket azért is lecsukják, mert tüntetéseken vesznek részt?" - hangzott a Denník újságírójának a kérdése. "Ezt nem követtem, mert ez engem nem érdekel" - jegyezte meg erre a házelnök. "Ha majd a külpolitikára kerül sor, mindenben konzultálok a külügyminiszterrel. Egységesnek kell lennie a külpolitikának, ugyanakkor a józan észen nyugvónak."

Kollár arra is válaszolt, mi a véleménye Orbán Viktorról. Szerinte a magyar kormányfő "sok olyan lépést tesz a szociális politika terén, ami számomra szimpatikus - a családok, a családalapítás, a lakhatás támogatása. De nem fogok a védelmére kelni. Amíg a magyarok túlnyomó többsége megválasztja őt, akkor talán őt akarják kormányfőnek. Ebbe én nem ütöm bele az orromat és kommentálni sem fogom." A szlovák törvényhozás irányítója úgy véli, az EU-nak nem szabadna megbüntetnie Magyarországot a demokratikus játékszabályok elleni esetleges vétségek miatt. "Ez a magyar állam belügye és határozottan ellenezném, hogy bármilyen szankciókat megszavazzunk Magyarország vagy Lengyelország ellen. A V4-ek erős együttműködésének pártján állok, hogy összefogjunk és Brüsszel ellensúlyát képezhessük". - szögezte le a kormánypárti Sme rodina vezetője.

(denníkn)