Van, amiben Szlovákia a legolcsóbb az egész unióban, de a cigivel és a piával is „jól állunk”

2017-ben Dánia volt a legdrágább ország az Európai Unióban, Bulgária pedig a legeslegolcsóbb. Szlovákia a hetedik, Csehország a nyolcadik, Magyarország a negyedik, Lengyelország pedig a harmadik leginkább pénztárca kímélő hely volt a 28 tagú közösségen belül– derül ki az Eurostat közleményéből.

Az árszínvonalakat összevetve világossá válik, hogy az egykori béketábor, azon belül is a visegrádi országok általában szépen egymás mellett helyezkednek el a lista olcsóbbik felén és csak egyszer-egyszer bukkan fel váratlanul egy-egy „nyugati” állam.

         Az árszínvonal egyik végén Dánia, a másikon Bulgária. Zöld színnel jelölték az EU-s országokat.

Míg az alkohol és a dohánytermékek ára Írországban és az Egyesült Királyságban - az adók miatt – a legmagasabb – (pl. Írországban az EU-átlag 174 százalékába került átlagosan alkoholt és cigarettát venni), addig Bulgáriában ugyanezek a kiadások az átlag 56 százalékából kijönnek. De Románia (69 százalék) és Magyarország (70 százalék) is nagyon olcsónak számít. Uniós összehasonlításban aránylag olcsón megúszható az italozás és a füstölgés Lengyelországban (71 %), Szlovákiában (72 %) és Csehországban (74 %) is.

Az éttermek és szálláshelyek áraiban szintén nagyobb az uniós tagállamok árszínvonala közti eltérés: Dánia átlagosan háromszor drágább ebben, mint Bulgária (45 %). Nem csoda, hogy a nyugati fiatalok szívesen bulikáznak a régiónkban, hiszen a pia és a cigi mellett ez a kiadási tétel sem veri az eget, az EU-s átlagot Csehországban (60 %), Magyarországon (61 százalék), Lengyelországban (74 %), valamint Szlovákiában (76 %) alig közelítik meg.

Az élelmiszer szintén Dániában volt a legdrágább (az EU-átlag 150 százalékán volt az árszínvonal), a legolcsóbb pedig Romániában (62 százalék) és Lengyelországban (65 százalék). Magyarországon az élelmiszerek ára átlagosan az uniós átlag 82 százaléka, Csehországban ugyanez 86 % és Szlovákiában 91 %.

Elektronikai eszközökben és a ruhák áraiban a legkisebb az eltérés a tagállamok között árszínvonalban. Az előbbiben a legolcsóbb Írország 86 százalékkal, a legdrágább pedig Dánia és Franciaország 110 százalékkal. Szlovákiában 1 százalékponttal drágábbak ezek a termékek, Magyarországon 5 százalékponttal olcsóbbak az uniós átlagnál.

A ruhák Bulgáriában a legolcsóbbak (80 százalék), és Svédországban a legdrágábbak (134%). 84 százalékkal Magyarország ebben is olcsónak számít, míg nálunk, Szlovákiában ez a tétel az uniós átlagot meghaladja (105 százalék). Érdekes, hogy az uniós mezt éppen levetkőző Egyesült Királyságban a ruházati cikkek filléres dolognak számítanak (87  %)

Személyszállító járművek (gépjármű, motorkerékpár, kerékpár ) árszínvonalát tekintve meglepő módon Szlovákia az EU legolcsóbb országa. Ebben az árukategóriában nálunk az EU-s átlag 81 százalékáért lehet hozzájutni a kívánt termékhez. Ezzel beelőzünk mindenkit, így magunk mögé utasítjuk a szintén csupán visszafogottan drága Csehországot (82 %), Romániát (83 %) és Lengyelországot (84 %) is.

(sárp)