Van amiben Szlovákia is világelső, népességarányosan itt gyártják le a legtöbb autót

2022. december 22. - 13:59 | Belföld

Szlovákiában ezer lakosra összesen 184 legyártott autó jut, ezzel az eredménnyel az ország világviszonylatban is a lista tetejére került - írja a ČTK.

Van amiben Szlovákia is világelső, népességarányosan itt gyártják le a legtöbb autót
Fotó: TASR

Az ország évente több mint egymillió járművet gyárt le, jelenleg négy nagy autógyártó cég működik Szlovákiában, és az ötödik is hamarosan üzembe áll.

Csak összehasonlításképpen, 1993-ban Csehország 220 ezer autót gyártott le, míg Szlovákiában ez a szám pár ezer volt. Azóta fordult a kocka, a csehek jócskán lemaradtak, náluk jelenleg három autógyártó cég üzemel.

Egyébként 1993-ban csak a Volkswagen működött az országban, később Szlovákiában megjelent még a Jaguar Land Rover, a Kia és a Stellantis is. Nemrég pedig a svéd Volvo Cars jelentette be, hogy gyárat hoz létre az ország keleti részében, ahol elektromos autógyártással fognak majd foglalkozni.

Tavaly az autóipar a teljes szlovák ipar árbevételének 47,7 százalékát, az ország teljes exportjának csaknem 43 százalékát adta. Az ötmillió lakosú Szlovákiában az autóipari cégek összesen 164 ezer dolgozót foglalkoztattak.


(ČTK)