Van, amiben tényleg jobb az iOS, mint az Android

Az iPhone-ok tulajdonosainak legtöbbje folyamatosan a legfrissebb verziót használja.

Sokszor és sokféleképpen hasonlítgatják az iOS és az Android aktuális verzióinak elterjedését. Gyakorlatilag minden esetben az a végeredmény, hogy az Apple vásárlói jóval naprakészebbek, mint a droidosok. Ez persze nem is csoda, hiszen Androidos telefonból annyi van, mint égen a csillag, ezért az optimalizáció is tovább tart. Mondjuk másféleképpen: iOS-alapú eszközt csak egyvalaki gyárt, tehát sokkal egyszerűbb mindig az aktuális verzió frissítését megoldani. Közben Androidos telefont Amerikától Burundiig egy csomóan gyártanak, és közülük is sokan az alap Android fölé húznak egy saját felhasználói felületet, átalakítgatják az eredeti rendszert a speciális hardverelemeknek megfelelően, tehát egy új Android verzió terítése jóval körülményesebb feladat.

Az iOS 9-es főverziója a felhasználók eszközeinek 70 százalékán található meg, míg az Android 6.0 mindössze 0,3 százalékban képviselteti magát annak ellenére, hogy a két operációs rendszer nagyjából egyszerre jött ki.

Az Android 5.0 Lollipop már valamivel jobban áll a 26 százalékával, míg a 4.4 KitKat 38 százalékot mondhat magáénak, ám meg kell jegyezni, hogy ez a frissítés már bő két éve jelent meg. Ahogy az előbb is említettük, míg iOS-es eszközből típust tekintve igen kevés van, Androidosból annál több, és vannak gyártók, akik nem tartják a lépést, illetve akadnak olyan hardverek is, melyek bizony leragadnak valamely korábbi verziónál, a saját korlátaik okán. Továbbá egy Android frissítés előtt komoly hezitálás jellemezheti a felhasználókat, tekintve, hogy olykor lényegesen több hátránnyal járhat számukra egy újabb verzió, mint amilyen a korábbi volt, visszafelé menni pedig szerfelett bonyolult egy-egy rossz tapasztalat után.

Híreket már hallani arról, hogy a Google állítólag besegítene a legfontosabb hardvergyártóknak abban, hogy saját felhasználói felületeiket a legfrissebb Android verziókhoz igazítsák.

 

24.hu