Van azért a menekülteknél nagyobb problémája is az embereknek Szlovákiában

2015. október 16. - 13:59 | Belföld

A munkanélküliség és a kevés munkalehetőség, az emberek közti különbségek növekedése, valamint a költségeik magassága - ezek azok a dolgok, amelyek jelen pillanatban a legnagyobb gondot okozzák az embereknek. Az MVK szeptember 26. és október 2. között végzett felmérésének eredményeiről Pavel Haulík tájékoztatott

Van azért a menekülteknél nagyobb problémája is az embereknek Szlovákiában
Fotó: AP/TASR

Elmondta, hogy egy 14 tételt tartalmazó zárt listáról kellett a válaszadóknak 3 problémát kiválasztaniuk, amelyek jelenleg a leginkább aggasztják őket.

A munkanélküliséget és a munkalehetőségek alacsony számát a válaszadók 40,7%-a jelölte be, míg a gazdagok és a szegények közti szakadék növekedését 37,9%. A magas költségeket 32,2% jelölte meg egyik legnagyobb problémaként. A TOP 5-be bekerült még az egészségügyi ellátás minősége (24,1%) és a bűnözés (24%).

A listán ezt követi az, hogy menekültek és bevándorlók érkeznek Szlovákiába, a válaszadók 23,3%-a sorolta ezt a három legfőbb probléma közé. A további sorrend: megvesztegetések és klientelizmus (21,4%), magas adók és járulékok (18,6%), nyugdíjak és az idősekről való gondoskodás (18,2%), regionális szociális és gazdasági különbségek (14%), igazságszolgáltatás (13,4%), szociálisan alkalmazkodni képtelen emberek (13,4%), az oktatásügy minősége (9,1%), függőségek, úgy mint alkoholizmus, kábítószer, szerencsejáték (6,6%).

TASR/para