Van egy ország ahol már a 83 százalékot is elérte az infláció!

2022. október 4. - 07:55 | Külföld

Szeptemberben már tizenhatodik hónapja gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme Törökországban, az infláció 24 éves csúcsra emelkedett.

Van egy ország ahol már a 83 százalékot is elérte az infláció!
Fotó: Pixabay/illusztráció

Az ország statisztikai intézete (Turkstat) adatai szerint szeptemberben az árak 1998 júliusa óta a legnagyobb mértékben, éves viszonylatban 83,45 százalékkal nőttek. Augusztusban 80,2 százalékos volt az infláció.

A lakhatás és a rezsi ára 84,7 százalékkal, a közlekedési szolgáltatások 117,7 százalékkal, az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 93,1 százalékkal drágultak.

A fogyasztói árak szeptemberben 3,08 százalékkal nőttek augusztushoz képest, amikor 1,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Egy független szakértőkből álló szervezet a statisztikai hivatalénál jóval nagyobb, 185,27 százalékos éves inflációt mért szeptemberben.

A Standard & Poor's az eddig is a magasan spekulatív "B pluszról" egy fokozattal "B"-re rontotta Törökország adósi besorolását, amit "stabil" kilátással látott el. Törökország adósi minősítése ezzel Mongólia és Egyiptom szintjére került.

A leminősítés nagyjából egy évvel azután történt, hogy Törökország a tomboló infláció ellenére elkezdte csökkenteni a kamatlábakat, amit Recep Tayyip Erdogan elnök is támogat. A hitelhez való könnyű hozzáférés a török lírát is megviselte, értékének több mint felét veszítette el az amerikai dollárral szemben.


(MTI)