Van itt egy fontos dolog, amire oda kell figyelni, mielőtt megkapja a koronavírus elleni vakcinát

2020. december 23. - 19:26 | Belföld

A Szlovák Iparjogvédő Hivatal (ÚPV) a COVID-19 elleni védőoltás esetleges hamisításának veszélyére figyelmeztet, hozzátéve, hogy a gyógyszeripari termékek hamisítása nem állt le a koronavírus-világjárvány alatt sem.

Van itt egy fontos dolog, amire oda kell figyelni, mielőtt megkapja a koronavírus elleni vakcinát
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A hivatal ezért óvatosságra inti az embereket, valamint arra, hogy a hivatalos, állam által garantált, engedélyezett elosztási csatornákat vegyék igénybe, ne dőljenek be a gyors és olcsó ajánlatoknak.

„A fekete piac az interneten reklámozza a COVID-19 betegség megelőzésére szánt gyógyszeripari termékeket. Most, hogy már jóváhagyták a vakcinát, de az elosztás még kezdeti fázisban van, ezért az oltás csak korlátozottan elérhető, az ajánlatok száma növekvő tendenciát mutat. A hamis gyógyszeripari termékeket gyakran létező gyógyszercégek eredeti márkanevével hirdetik” – figyelmeztetett Matúš Medvec, az ÚPV elnöke.

Vakcinahamisítás a múltban többször is előfordult, legutóbb 2020 októberében, Mexikóban leplezett le az Egészségügyi Világszervezet egy hamis influenzaoltást. Jelenleg a COVID-19 elleni oltásra figyel az egész világ, ezt pedig a szervezett bűnbandák is kihasználják, az új helyzethez igazítva a módszereiket és a hirdetéseiket.„A vakcinagyártóknak joguk van védjeggyel ellátni a termékeiket. Sok szó esik arról, hogy a védjegyoltalom miatt nem lesz mindenki számára hozzáférhető az oltás. A másik oldalon a védjegy biztosítja a kutatási és gyártási folyamat rentabilitását, egészében véve pedig hozzájárul az innováció felgyorsításához” – mutatott rá Medvec.

A hivatal azt javasolja a lakosoknak, hogy ha kételkednek egy konkrét gyógyszeripari termék eredetében vagy eredetiségében, ellenőrizzék a regisztrációt, vagy vegyék fel a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.


(TASR)