Van itt egy fontos dolog, amit meg kell tennie, mielőtt megkapná a decemberi 13. nyugdíjat

2022. október 21. - 07:55 | Belföld

A Szociális Biztosító decemberben fizeti ki ismét a 13. nyugdíjat, ám figyelmezteti azokat, hogy akik külföldről kapnak nyugdíjat, annak összegét november 4-ig jelentsék be – tájékoztatott Martin Kontúr, a biztosító szóvivője.

Van itt egy fontos dolog, amit meg kell tennie, mielőtt megkapná a decemberi 13. nyugdíjat
Fotó: TASR - illusztráció

Ez tehát csak azokat a szlovákiai nyugdíjasokat érinti, akik külföldről is kapnak nyugdíjat.

A parlament döntése alapján a biztosító a júniusi 13. nyugdíj 70 százalékát fizeti ki decemberben, az összeg 35 és 210 euró között mozog majd.

A decemberi 13. nyugdíjat nem kell kérvényezni, a járadékra jogosultaknak nincs semmi tennivalójuk, automatikusan megkapják az összeget a megszokott módon és időben.

A külföldről kapott nyugdíj ügyében sem kell felkeresni a biztosító irodáját, a Szociális Biztosító honlapján erre a célra létrehozott elektronikus űrlapot kell kitölteni az említett dátumig. Erre azért is szükség van, nehogy magasabb nyugdíjkiegészítést folyósítson a biztosító, mint amennyi jár. „Akinek esetleg magasabb összeget folyósítanak, a törvény értelmében köteles visszaadni azt az összeget, amire nem jogosult” – figyelmeztetett a szóvivő.

Jelenleg 1,44 millióan kapnak nyugdíjat. A kiegészítés az öregségi, a korkedvezményes öregségi, a rokkantsági, az özvegyi, az árvaellátási és a szociális nyugdíjhoz is jár.


(TASR)